Kolačići od jabuka savršena su poslastica. Naribana svježa jabuka miješa se sa sastojcima za pitu od jabuka.
- pola šolje biljne masti
- 1 šolja kokosovog šećera
- 1-2 kašičice čia sjemenki + 1 kašika vode promiješano
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- pola šolje jabuka isjeckanih ili naerendanih
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- 34 gr integralnog brašna
- pola kašičice morske soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- pola kašičice muškatnog oraščića
- prstohvat đumbira
-
U posudu u kojoj ćete peći stavite papir za pečenje.
-
U posudu stavite krem sir i biljnu mast i izmiksajte mikserom, otprilike neke 2 minute.
-
Dodajte čia sjemenke (sa vodom), vaniliju i jabuke.
-
U odvojenoj posudi stavite brašno, so i prašak za pecivo, promiješajte zatim tu smjesu dodajte u smjesu sa krem sirom i sve dobro promiješajte.
-
Kašikom uzmite smjesu (slobodno uzmite više smjese) i oblikujte lopticu.
-
U manju posudu stavite šećer, cimet, muškatni oraščić i đumbir, sve dobro promiješajte. Svaku lopticu koju ste oblikovali uvaljajte u ovu smjesu.
-
Zatim loptice stavite na papir za pečenje, napravite razmak među njima.
-
Pecite 12 minuta na 176 stepeni.
-
Provjerite otprilike nakon 10 tak minuta kako kolačići se nebi previše ispekli. Kad izvadite kolačiće iz rerne oni će biti smekšani, ali će vremenom se stvrdnuti.
-
Kad izvadite iz rerne, ostavite ih neko vrijeme da se ohlade.
Što se tiče čia sjemenki i vode, ta smjesa se koristi kao zamjena za jaja jer se radi o veganskoj ishrani. Vi možete koristiti i neku drugu zamjenu za jaja.