Ova kremasta riža sa sirom i brokulom savršeno je i jednostavno jelo. Ovo lagano jelo bez glutena savršeno je za čak i one najizbirljivije!
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali luk isjeckan
- 1 kašičica isjeckanog bijelog luka
- 2 šolje pilećeg temeljca
- 1 šolja jasmin riže
- 80 ml vode ili mlijeka
- 2 kašike putera
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 1 i po šolja isjeckane brokule
- 1 šolja naerendanog sira
-
Stavite šerpu srednje veličine na kolo, na srednju temperaturu, dodajte maslinovo ulje u tavu. Kad se ulje zagrijalo dodajte isjeckani luk i bijeli luk i propržite neke 2 minute, povremeno miješajući.
-
Zatim dodajte pileće temeljac i pustite da proključa.
-
Dodajte jasmin rižu, poklopite i reducirajte temperaturu na slabije, povremeno miješajte. Nakon nekih otprilike 12 minuta sklonite poklopac i promiješajte rižu.
-
Dodajte 2 kašike putera, vodu ili mlijeko, so i biber, zatim poklopite i pustite da se krčka oko 3 minute.
-
Nakon 3 minute dodajte brokulu, pustite da se tako kuha još nekih 4-5 minuta ili dok brokula ne smekša.
-
Pospite sirom i servirajte.