Riža i mljeveno meso na meksički način
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
Kategorije jela:
Ručak
Tip kuhinje:
Meksička
Tagovi:
fasirano meso, meksicka hrana, meksicka kuhinja, mljeveno meso, riza
Porcije: 4
Kalorije: 883 kcal
Sastojci
- 907 gr mljevene govedine
- 1 kašika biljnog ulja
- 3 kašike taco začina
- 1 kašičica košer soli
- pola šolje isjeckanog luka
- 1 i po šolja pilećeg temeljca
- 1 šolja i 2 kašike jasmin riže
- 425 gr crnog graha iscijeđenog i posušenog
- 500 gr paradajza iz konzerve
- 225 gr zelene čili paprike
- 2 kašike ljutog sosa
- 2 šolje zamrznutog kukuruza
- 2 šolje naerendanog sira
- pavlaka (opcionalno)
- mladi luk (opcionalno)
- avokado (opcionalno)
- korijander (opcionalno)
Instrukcije
-
U velikoj dubokoj tavi zagrijte biljno ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte mljeveno meso i drvenom kašikom razdvajajte meso. Pržite dok meso ne promijeni boju.
-
Dodajte taco začine, košer so i luk, pržite još neke 2 minute.
-
Dodajte pileći temeljac, jasmin rižu, crni grah, paradajz zajedno sa sosom, čili papriku i ljuti sos, promiješajte kako biste sve fino izmiješali.
-
Poklopite i kuhajte 15-20 minuta. Miješajte povremeno kako vam riža ne bi prionula za dno tave.
-
Kad je jelo pri kraju, dodajte zamrznuti kukuruz i kuhajte još neke 2 minute.
-
Pospite naerendanim sirom.
-
Servirajte uz opcionalne dodate – pavlaku, avokado, mladi luk i korijander