Ovaj lagani božićni voćni kolač savršen je za blagdane. Lagan je, nježan i pun suhog voća i oraščastih plodova.
- 1 kašičica sode
- 1 šolja punomasne kisele pavlake 236 ml
- 1 šolja isjeckanih hurmi/datula 130 gr
- 2 šolje grožđica 280 gr
- pola šolje glazirane trešnje ili sušene zaslađene brusnice 75 gr
- 1 šolja isjeckanih oraha 100 gr
- 2 šolje višenamjenskog brašna 260 gr
- pola šolje putera 113 gr
- 1 šolja šećera 200 gr
- 1 veće jaje
- naribana kora jedne narandže
- 1 kašičica soli
- 30-60 ml Brandija (opcionalno)
-
Uključite rernu na 160 stepeni. U posudu 23 x 13 x 6 cm stavite papir za pečenje. Ostavite papira sa svih strana, poslije će vam biti lakše da ga izvadite.
-
U manju posudu stavite pavlaku i sodu, promiješajte i ostavite sa strane.
-
U drugu posudu stavite hurme/datule, grožđice, trešnje/brusnicu, orahe i 30 gr brašna. Sve zajedno promiješajte i ostavite sa strane.
-
U treću posudu stavite puter i šećer, izmiksajte mikserom. Dodajte jaje, koru narandže, zatim dodajte smjesu sa pavlakom. Sve zajedno izmiksajte.
-
Dodajte brašno i so sve to promiješajte zajedno. Zatim dodajte suho voće i oraščaste plodove u smjesu i sve zajedno promiješajte.
-
Dobijenu smjesu stavite u pripremljenu posudu, malo utapkajte kako bi se smjesa spustila.
-
Posudu stavite u rernu. Možete stavite vodu u neku drugu posudu i stavite je na rešetku iznad ili ispod kolača, to će pomoći da se kolač lijepo, nježno ispeče, ali ne morate.
-
Pecite otprilike sat i po – sat i 45 minuta ili dok čačkalica koju zabodete na sredinu kolača ne izađe suha. Svakako provjeravajte kolač svako malo, ako vrh kolača prebrzo počne da rumeni onda ga možete pokriti aluminijskom folijom.
-
Kad je kolač gotov izvadite ga iz rerne i ostavite ga tako nekih 5 minuta.
-
Možete posuti Brendija ili burbona po vrhu kolača, to će omogućiti da kolač bude vlažniji i pomoći će da duže traje.