Voćni kolač

  • on December 19, 2020
  • Likes!
  • December 19, 2020
Voćni kolač
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 15 mins
 

Ovaj lagani božićni voćni kolač savršen je za blagdane. Lagan je, nježan i pun suhog voća i oraščastih plodova.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Engleska kuhinja
Tagovi: bozicna jela, bozicni kolaci, kolac, vocni kolac
Autor: admin
Sastojci
  • 1 kašičica sode
  • 1 šolja punomasne kisele pavlake 236 ml
  • 1 šolja isjeckanih hurmi/datula 130 gr
  • 2 šolje grožđica 280 gr
  • pola šolje glazirane trešnje ili sušene zaslađene brusnice 75 gr
  • 1 šolja isjeckanih oraha 100 gr
  • 2 šolje višenamjenskog brašna 260 gr
  • pola šolje putera 113 gr
  • 1 šolja šećera 200 gr
  • 1 veće jaje
  • naribana kora jedne narandže
  • 1 kašičica soli
  • 30-60 ml Brandija (opcionalno)
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 160 stepeni. U posudu 23 x 13 x 6 cm stavite papir za pečenje. Ostavite papira sa svih strana, poslije će vam biti lakše da ga izvadite.

  2. U manju posudu stavite pavlaku i sodu, promiješajte i ostavite sa strane.

  3. U drugu posudu stavite hurme/datule, grožđice, trešnje/brusnicu, orahe i 30 gr brašna. Sve zajedno promiješajte i ostavite sa strane.

  4. U treću posudu stavite puter i šećer, izmiksajte mikserom. Dodajte jaje, koru narandže, zatim dodajte smjesu sa pavlakom. Sve zajedno izmiksajte.

  5. Dodajte brašno i so sve to promiješajte zajedno. Zatim dodajte suho voće i oraščaste plodove u smjesu i sve zajedno promiješajte.

  6. Dobijenu smjesu stavite u pripremljenu posudu, malo utapkajte kako bi se smjesa spustila.

  7. Posudu stavite u rernu. Možete stavite vodu u neku drugu posudu i stavite je na rešetku iznad ili ispod kolača, to će pomoći da se kolač lijepo, nježno ispeče, ali ne morate.

  8. Pecite otprilike sat i po – sat i 45 minuta ili dok čačkalica koju zabodete na sredinu kolača ne izađe suha. Svakako provjeravajte kolač svako malo, ako vrh kolača prebrzo počne da rumeni onda ga možete pokriti aluminijskom folijom.

  9. Kad je kolač gotov izvadite ga iz rerne i ostavite ga tako nekih 5 minuta.

  10. Možete posuti Brendija ili burbona po vrhu kolača, to će omogućiti da kolač bude vlažniji i pomoći će da duže traje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..