Jednostavna pečena piletina s okusom bijelog luka, maslaca i začinskog bilja, a zatim pečena u pećnici do zlatnog, hrskavog i sočnog savršenstva!
- 1 kg – 1kg i 360 gr čitavog pileta
- 3 kašike putera otopljenog
- 3 čehne bijelog luka isjeckanog
- malo soli
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- pola kašičice sušenog timijana/majčine dušice
- malo crnog bibera
- 1 limun izrezan na četvrt
- 3 grančice ruzmarina
- 4 čehna bijelog luka samo oguljenog
-
Uključite rernu na 230 stepeni.
-
Posušite pile sa papirnim ubrusom.
-
Stavite pile u pripremljenu posudu (posudu pouljite/podmažite).
-
Četkicu umoćite u otopljeni puter, zatim premažite pile.
-
Pospite isjeckani bijeli luk po piletu.
-
U manjoj zdjeli dodajte so, biber, bosiljak i timijan, promiješajte i pospite po piletini. Rukama utrljajte fino.
-
Stavite malo soli u unutrašnjost pileta, izrezani limun, grančice ruzmarina i oguljeni bijeli luk takođe stavite u pile.
-
Podvežite noge pileta, ugurajte krila pileta ispod.
-
Pecite tako otkriveno 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni i nastavite peći dok ne bude gotovo, otprilike još sat i 10 minuta.
-
Izvadite pile iz rerne i ostavite ga tako nekih 15-20 minuta prije serviranja.