Pečeno pile

  • on December 19, 2020
  • Likes!
  • December 19, 2020
Pečeno pile
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 15 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 45 mins
 

Jednostavna pečena piletina s okusom bijelog luka, maslaca i začinskog bilja, a zatim pečena u pećnici do zlatnog, hrskavog i sočnog savršenstva!

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Univerzalno jelo
Tagovi: pile
Kalorije: 443 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 kg – 1kg i 360 gr čitavog pileta
  • 3 kašike putera otopljenog
  • 3 čehne bijelog luka isjeckanog
  • malo soli
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • pola kašičice sušenog timijana/majčine dušice
  • malo crnog bibera
  • 1 limun izrezan na četvrt
  • 3 grančice ruzmarina
  • 4 čehna bijelog luka samo oguljenog
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 230 stepeni.

  2. Posušite pile sa papirnim ubrusom.

  3. Stavite pile u pripremljenu posudu (posudu pouljite/podmažite).

  4. Četkicu umoćite u otopljeni puter, zatim premažite pile.

  5. Pospite isjeckani bijeli luk po piletu.

  6. U manjoj zdjeli dodajte so, biber, bosiljak i timijan, promiješajte i pospite po piletini. Rukama utrljajte fino.

  7. Stavite malo soli u unutrašnjost pileta, izrezani limun, grančice ruzmarina i oguljeni bijeli luk takođe stavite u pile.

  8. Podvežite noge pileta, ugurajte krila pileta ispod.

  9. Pecite tako otkriveno 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 175 stepeni i nastavite peći dok ne bude gotovo, otprilike još sat i 10 minuta.

  10. Izvadite pile iz rerne i ostavite ga tako nekih 15-20 minuta prije serviranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..