Jelo s niskim udjelom masti, vrlo sočno i ukusno. Možete poslužiti sa rižom i salatom.
- 4 kašike neslanog putera
- 1 veliki slatki luk isjeckan
- 1 čehno bijelog luka isjeckano
- 170 gr paradajz paste u konzervi
- 2 šolje povrtnog temeljca
- 1 list lovora
- 6 zrna bibera
- 6 zrna pimenta
- 4 karanfilića
- 2 kašike soka od jednog malog limuna
- 1 kašika kapra
- 1 kašika meda
- 907 gr fileta bakalara izrezanih na komade od otprilike 7 cm iscijeđene i posušene papirnim ubrusom
- 85 gr višenamjenskog brašna
- 1 kašičica morske ili obične soli
- pola kašičice bibera
- 60 ml blagog maslinovog ulja ili avokado ulja
- svježeg peršuna – opcionalno
-
U veliku duboku tavu, otopite 4 kašike putera i dodajte isjeckani luk. Poklopite i pržite na srednjoj temperaturi nekih 5 minuta ili dok luk ne smekša. Dodajte bijeli luk, paradajz pastu i nastavite kuhati oko 5 minuta, povremeno miješajući. Dodajte povrtni temeljac i sve začine lovor, biber, piment, karanfilić). Najbolje je da začine stavite u mrežastu vrećicu sve zajedno i tako ubacite u jelo. Pustite da proključa, zatim sklonite poklopac, reducirajte temperaturu na slabije i krčkajte nekih 20 tak minuta.
-
U međuvremenu papirnim ubrusom posušite ribu. U plitku posudu stavite brašno, so i biber i promiješajte. Stavite veliku tavu na kolo, na srednju temperaturu i dodajte ulje. Kad se ulje zagrijalo, uvaljajte ribu u brašno sa svih strana i stavite u tavu. Nemojte prenatrpati tavu ribom. Pržite ribu otprilike 3 minute sa svake strane ili dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte još ulja ako je to potrebno.
-
Kad je sos gotov, sklonite začine, mrežastu vrećicu. Dodajte 2 kašike soka od limuna, 1 kašiku kapra i kašiku meda i kuhajte još 2 minute, miješajte. Dodajte ribu i pustite da se zagrije, okrenite je par puta. Pospite jelo peršunom ako želite, možete servirati ili toplo ili hladno.