Bakalar u paradajz sosu

  • on December 19, 2020
  • Likes!
  • December 19, 2020
Bakalar u paradajz sosu
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Jelo s niskim udjelom masti, vrlo sočno i ukusno. Možete poslužiti sa rižom i salatom.

Kategorije jela: Niskokalorična jela, Ručak
Tip kuhinje: Ruska, Ukrajinska
Diet: LowCalorieDiet
Tagovi: bakalar, bakalar riba, paradajz sos, riba, riba bakalar, riba u sosu, ruska kuhinja, ukrajinska kuhinja
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
Za paradajz sos
  • 4 kašike neslanog putera
  • 1 veliki slatki luk isjeckan
  • 1 čehno bijelog luka isjeckano
  • 170 gr paradajz paste u konzervi
  • 2 šolje povrtnog temeljca
  • 1 list lovora
  • 6 zrna bibera
  • 6 zrna pimenta
  • 4 karanfilića
  • 2 kašike soka od jednog malog limuna
  • 1 kašika kapra
  • 1 kašika meda
Za ribu
  • 907 gr fileta bakalara izrezanih na komade od otprilike 7 cm iscijeđene i posušene papirnim ubrusom
  • 85 gr višenamjenskog brašna
  • 1 kašičica morske ili obične soli
  • pola kašičice bibera
  • 60 ml blagog maslinovog ulja ili avokado ulja
  • svježeg peršuna – opcionalno
Instrukcije
  1. U veliku duboku tavu, otopite 4 kašike putera i dodajte isjeckani luk. Poklopite i pržite na srednjoj temperaturi nekih 5 minuta ili dok luk ne smekša. Dodajte bijeli luk, paradajz pastu i nastavite kuhati oko 5 minuta, povremeno miješajući. Dodajte povrtni temeljac i sve začine lovor, biber, piment, karanfilić). Najbolje je da začine stavite u mrežastu vrećicu sve zajedno i tako ubacite u jelo. Pustite da proključa, zatim sklonite poklopac, reducirajte temperaturu na slabije i krčkajte nekih 20 tak minuta.

  2. U međuvremenu papirnim ubrusom posušite ribu. U plitku posudu stavite brašno, so i biber i promiješajte. Stavite veliku tavu na kolo, na srednju temperaturu i dodajte ulje. Kad se ulje zagrijalo, uvaljajte ribu u brašno sa svih strana i stavite u tavu. Nemojte prenatrpati tavu ribom. Pržite ribu otprilike 3 minute sa svake strane ili dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte još ulja ako je to potrebno.

  3. Kad je sos gotov, sklonite začine, mrežastu vrećicu. Dodajte 2 kašike soka od limuna, 1 kašiku kapra i kašiku meda i kuhajte još 2 minute, miješajte. Dodajte ribu i pustite da se zagrije, okrenite je par puta. Pospite jelo peršunom ako želite, možete servirati ili toplo ili hladno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..