Ovaj recept od paste sa 5 vrsta sira napravljen je od marinare, vrhnja za kuhanje, mješavine talijanskih sireva i kore od prezle koja se ispeče prije posluživanja. Super lagana večera kod kuće!
- 453 gr tjestenine ziti ili neke dr
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šolje marinara sosa
- 1 šolja vrhnja za kuhanje
- 425 gr paradajza u konzervi ili 2 izrezana paradajza
- 1 kašičica šećera
- 176 gr običnog parmezana, Romano i Asiago parmezana
- pola šolje naerendanog fontina sira
- 1 i po šolja naerendane mocarele
- pola šolje prezle
-
U šerpu naspite vode i posolite je, pustite da proključa, zatim stavite tjesteninu u vodu i skuhajte je. Zatim isperite tjesteninu, posušite i dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Ostavite sa strane.
-
U manju dublju tavu/šerpicu stavite marinara sos, vrhnje za kuhanje, paradajz i šećer. Pustite da provri, a onda dodajte pola šolje parmezana, pola šolje fontina sira i pola šolje mocarele. Miješajte dok se ne pojave mjehurići, zatim sklonite sa peći.
-
Stavite pastu u tepsiju/posudu za pečenje i prelijte je napravljenim sosom. Pospite mocarela sirom i preostalim parmezanom. Pospite prezlu po vrhu i pecite dok sir ne postane braonkast.