Odresci

  • on December 18, 2020
  • Likes!
  • December 18, 2020
Odresci
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
3 hrs
Ukupno vrijeme
3 hrs 20 mins
 

Odresci od glavnog rebra govedine fantastično je glavno jelo za bilo koji poseban obrok. Ovo je najbolji recept za pečenje s rebrima govedine, a i prilično je jednostavno! Saznajte kako napraviti odrezak govedine za Božić, Uskrs ili bilo koji drugi blagdan.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: bozic, bozicna jela, dorucak, govedina, odresci, odrezak, uskrs, uskrsnja jela
Porcije: 10
Autor: admin
Sastojci
  • 3 kg i 175 gr odrezaka s rebrima 3-4 rebra ili 3 kg odrezaka s rebrima
  • košer so
  • crni biber
  • bijeli luk u prahu
  • dimljena paprika
Brandy sos
  • 2 kašike neslanog putera
  • pola luka (ljutika) tanko izrezan
  • pola šolje brendija
  • pola šolje pilećeg temeljca
  • 1 goveđa kocka
  • 4 grančice svježeg timijana
  • 1 kašičica crnog bibera zdrobljenog
  • 1 i po šolja vrhnja za kuhanje
  • 1 kašika parmezan sira
  • morska so
Instrukcije
  1. Pečenje je najbolje ako se pripremi 8-48 sati unaprijed.

  2. Uključite rernu na 100 stepeni.

  3. Pripremite veliku posudu u kojoj ćete peći meso, stavite papir za pečenje.

  4. Ostavite špagu na mjestu i oštrim nožem zarežite (prerežite proreze) meso.

  5. Pečenje obilno začinite košer solju i biberom i stavite meso u pripremljenu posudu.

  6. Ako vam vrijeme dopušta, pripremljeno meso stavite nepokriveno u frizider preko noći ili do 48 sati prije pečenja. To će omogućiti soli da temeljitije prodre u meso.

  7. Kad je meso spremno za pečenje, izvadite ga 1 sat prije nego što ćete ga peći.

  8. Pospite sa još malo soli, bibera, bijelog luka u prahu i dimljene paprike.

  9. Stavite meso u rernu i provjeravajte ga koliko možete, otprilike mu treba 3 sata.

  10. Kad je meso pečeno, isključite peć i ostavite ga još malo u peći, nekih 5 minuta.

  11. Izvadite meso iz rerne i obložite ga aluminijskom folijom. Ostavite ga tako 15-30 minuta.

  12. U međuvremenu uključite rernu na 260 stepeni.

  13. 10 minuta prije serviranja sklonite foliju, pospite meso sa još bibera i vratite meso nazad u rernu. Pecite dok meso ne porumeni lijepo i malo bude hrskavo po vrhu.

  14. Izvadite meso iz rerne, odrežite špagu i izvadite kosti.

  15. Servirajte odmah uz Brandy sos ili neki drugi.

  16. Uživajte!

Brandy sos
  1. Na srednjoj temperaturi u tavi otopite puter. Dodajte luk i pržite dok luk ne postane proziran i smekšan, oko 2-3 minute.

  2. Sklonite tavu sa peći.

  3. Pažljivo dodajte brandy i miješajte dok dodajete.

  4. Zatim tavu vratite na peć, dodajte pileći temeljac, goveđu kocku, timijan i crni biber. Pustite da smjesa proključa, zatim reducirajte temperaturu i kuhajte nekih 8-10 minuta ili dok se tekućina ne smanji na pola.

  5. Uklonite grančice timijana.

  6. Dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da smjesa blago provri, miješajući povremeno, nekih 10-15 minuta ili dok sos ne bude gust.

  7. Sklonite tavu sa peći i dodajte parmezan u tavu, promiješajte.

  8. Kad se sir otopio začinite po želji i potrebi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..