Odresci od glavnog rebra govedine fantastično je glavno jelo za bilo koji poseban obrok. Ovo je najbolji recept za pečenje s rebrima govedine, a i prilično je jednostavno! Saznajte kako napraviti odrezak govedine za Božić, Uskrs ili bilo koji drugi blagdan.
- 3 kg i 175 gr odrezaka s rebrima 3-4 rebra ili 3 kg odrezaka s rebrima
- košer so
- crni biber
- bijeli luk u prahu
- dimljena paprika
- 2 kašike neslanog putera
- pola luka (ljutika) tanko izrezan
- pola šolje brendija
- pola šolje pilećeg temeljca
- 1 goveđa kocka
- 4 grančice svježeg timijana
- 1 kašičica crnog bibera zdrobljenog
- 1 i po šolja vrhnja za kuhanje
- 1 kašika parmezan sira
- morska so
-
Pečenje je najbolje ako se pripremi 8-48 sati unaprijed.
-
Uključite rernu na 100 stepeni.
-
Pripremite veliku posudu u kojoj ćete peći meso, stavite papir za pečenje.
-
Ostavite špagu na mjestu i oštrim nožem zarežite (prerežite proreze) meso.
-
Pečenje obilno začinite košer solju i biberom i stavite meso u pripremljenu posudu.
-
Ako vam vrijeme dopušta, pripremljeno meso stavite nepokriveno u frizider preko noći ili do 48 sati prije pečenja. To će omogućiti soli da temeljitije prodre u meso.
-
Kad je meso spremno za pečenje, izvadite ga 1 sat prije nego što ćete ga peći.
-
Pospite sa još malo soli, bibera, bijelog luka u prahu i dimljene paprike.
-
Stavite meso u rernu i provjeravajte ga koliko možete, otprilike mu treba 3 sata.
-
Kad je meso pečeno, isključite peć i ostavite ga još malo u peći, nekih 5 minuta.
-
Izvadite meso iz rerne i obložite ga aluminijskom folijom. Ostavite ga tako 15-30 minuta.
-
U međuvremenu uključite rernu na 260 stepeni.
-
10 minuta prije serviranja sklonite foliju, pospite meso sa još bibera i vratite meso nazad u rernu. Pecite dok meso ne porumeni lijepo i malo bude hrskavo po vrhu.
-
Izvadite meso iz rerne, odrežite špagu i izvadite kosti.
-
Servirajte odmah uz Brandy sos ili neki drugi.
-
Uživajte!
-
Na srednjoj temperaturi u tavi otopite puter. Dodajte luk i pržite dok luk ne postane proziran i smekšan, oko 2-3 minute.
-
Sklonite tavu sa peći.
-
Pažljivo dodajte brandy i miješajte dok dodajete.
-
Zatim tavu vratite na peć, dodajte pileći temeljac, goveđu kocku, timijan i crni biber. Pustite da smjesa proključa, zatim reducirajte temperaturu i kuhajte nekih 8-10 minuta ili dok se tekućina ne smanji na pola.
-
Uklonite grančice timijana.
-
Dodajte vrhnje za kuhanje. Pustite da smjesa blago provri, miješajući povremeno, nekih 10-15 minuta ili dok sos ne bude gust.
-
Sklonite tavu sa peći i dodajte parmezan u tavu, promiješajte.
-
Kad se sir otopio začinite po želji i potrebi.