Piletina u sosu od meda i bijelog luka

  • on December 17, 2020
  • Likes!
  • December 17, 2020
Piletina u sosu od meda i bijelog luka
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: bijeli luk, bozicni medenjaci, dorucak, pileca prsa, pileci fileti, piletina, piletina sa bijelim lukom, piletina sa medom, rucak recepti
Porcije: 4
Kalorije: 551 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 4 komada velikih pilećih fileta bez kože
  • 2 šolje brašna
  • 4 kašičice soli
  • 4 kašičice crnog bibera
  • 3 kašike mljevenog đumbira
  • 1 kašika mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 kašičice mljevenog timijana
  • 2 kašičice mljevene kadulje
  • 1 kašičica kajenske paprike
  • 2 kašike paprike
  • 4 jaja
  • 8 kašika vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 čehna bijelog luka isjeckanog
  • 1 šolja meda
  • 60 ml blagog soja sosa
  • 1 kašičica mljevenog crnog bibera
  • kanola ulje za prženje
Instrukcije
  1. Stavite pileće filete između 2 lista plastične folije i pomoću čekića za meso istucite meso na otprilike 1 cm debljine. Možete i izrezati filete tako da ih stavite ravno na dasku za rezanje i pomoću oštrog noža ih prepolovite uzdužno.

  2. Prosijte zajedno brašno, so, crni biber mljeveni đumbir, muškatni oraščić, timijan, papriku, kadulju i kajensku papriku. Sve zajedno promiješajte.

  3. Umutite zajedno jaja i vodu.

  4. Pileće filete začinite biberom i soli, a zatim meso uvaljajte u smjesu brašna i začina. Uvaljajte filete u jaja, a zatim u mješavinu brašna i začina, pritiskajući smjesu u meso da biste dobili potpuno prekrili meso.

Pečenje
  1. Zagrijte tavu na peći s oko pola centimetra kanola ulja. Pažljivo regulirajte temperaturu kako piletina ne bi prebrzo porumenela. Pecite filete nekih 4-5 minuta sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

  2. Stavite ih da se "iskapaju" na rešetku ili papirni ubrus prije nego ih pospete sosom od meda. Servirajte uz nudle ili rižu.

Sos od meda i bijelog luka
  1. U srednju dublju tavu stavite 2 kašike maslinovog ulja i bijeli luk. Pržite na srednjoj jačini dok bijeli luk ne smekša, ali nemojte pustiti da promijeni boju.

  2. Dodajte med, soja sos i biber.

  3. Krčkajte zajedno nekih 5-10 minuta, zatim sklonite sa peći i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Pažljivo promatrajte jer može brzo zapjeniti preko tave. Kad je sos gotov uvaljajte piletinu u sos i servirajte.

Pečenje u rerni
  1. Uključite renu na 220 stepeni. Na podmazani pleh stavite pohovanu piletinu i pecite 15 minuta. Zatim izvadite i preokrenite piletinu i vratite nazad u rernu. Pecite još 10-15 minuta dok piletina ne dobije braonkastu boju i ne bude hrskava.

  2. Tako ispečenu piletinu stavite u sos sa medom i servirajte. Uživajte!

Bilješke o receptu

Za glutenfree verziju: koristite brašno od riže umjesto bijelog brašna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..