- 4 komada velikih pilećih fileta bez kože
- 2 šolje brašna
- 4 kašičice soli
- 4 kašičice crnog bibera
- 3 kašike mljevenog đumbira
- 1 kašika mljevenog muškatnog oraščića
- 2 kašičice mljevenog timijana
- 2 kašičice mljevene kadulje
- 1 kašičica kajenske paprike
- 2 kašike paprike
- 4 jaja
- 8 kašika vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3-4 čehna bijelog luka isjeckanog
- 1 šolja meda
- 60 ml blagog soja sosa
- 1 kašičica mljevenog crnog bibera
- kanola ulje za prženje
-
Stavite pileće filete između 2 lista plastične folije i pomoću čekića za meso istucite meso na otprilike 1 cm debljine. Možete i izrezati filete tako da ih stavite ravno na dasku za rezanje i pomoću oštrog noža ih prepolovite uzdužno.
-
Prosijte zajedno brašno, so, crni biber mljeveni đumbir, muškatni oraščić, timijan, papriku, kadulju i kajensku papriku. Sve zajedno promiješajte.
-
Umutite zajedno jaja i vodu.
-
Pileće filete začinite biberom i soli, a zatim meso uvaljajte u smjesu brašna i začina. Uvaljajte filete u jaja, a zatim u mješavinu brašna i začina, pritiskajući smjesu u meso da biste dobili potpuno prekrili meso.
-
Zagrijte tavu na peći s oko pola centimetra kanola ulja. Pažljivo regulirajte temperaturu kako piletina ne bi prebrzo porumenela. Pecite filete nekih 4-5 minuta sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
-
Stavite ih da se "iskapaju" na rešetku ili papirni ubrus prije nego ih pospete sosom od meda. Servirajte uz nudle ili rižu.
-
U srednju dublju tavu stavite 2 kašike maslinovog ulja i bijeli luk. Pržite na srednjoj jačini dok bijeli luk ne smekša, ali nemojte pustiti da promijeni boju.
-
Dodajte med, soja sos i biber.
-
Krčkajte zajedno nekih 5-10 minuta, zatim sklonite sa peći i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Pažljivo promatrajte jer može brzo zapjeniti preko tave. Kad je sos gotov uvaljajte piletinu u sos i servirajte.
-
Uključite renu na 220 stepeni. Na podmazani pleh stavite pohovanu piletinu i pecite 15 minuta. Zatim izvadite i preokrenite piletinu i vratite nazad u rernu. Pecite još 10-15 minuta dok piletina ne dobije braonkastu boju i ne bude hrskava.
-
Tako ispečenu piletinu stavite u sos sa medom i servirajte. Uživajte!
Za glutenfree verziju: koristite brašno od riže umjesto bijelog brašna.