Pečena šunka

  • on December 17, 2020
  • Likes!
  • December 17, 2020
Pečena šunka
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
8 hrs
Ukupno vrijeme
8 hrs 10 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Engleska kuhinja
Tagovi: bozicna jela, engleska kuhinja, pecena sunka, sunka
Porcije: 10
Autor: admin
Sastojci
  • 1 veći luk izrezan na četvrt
  • 2 mrkve krupno izrezane
  • 3 lovorova lista
  • šaka svježih petiljki peršuna
  • šaka grančica svježeg timijana
  • 8 zrna crnog bibera
  • 1.5 l srednje suhe jabukovače
  • 9-10 kg cijele nedimljene šunke natopljene u vodi 8 sati, voda redovito mijenjana
  • 3 kašike zlatnog sirupa
  • 2 kašike crnog sirupa
  • 2 kašičice đumbira
  • prstohvat senfa u prahu
  • sok od pola narandže
  • 2-3 kašike demerara šećera
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 120 stepeni. U posudu za pečenje/tepsiju stavite luk, mrkvu, listove lovora, bilje i zrna bibera. Pospite jabukovačom, rešetku u rerni stavite na najvisočije.

  2. Potopljenu šunku stavite u posudu i pokrijte aluminijskom folijom.

  3. Stavite posudu sa šunkom na vrelo kolo i pustite da proključa tekućina. Krčkajte tako 15 minuta, zatim prebacite u rernu i pecite 8 sati.

  4. Izvadite iz rerne, podesite temperaturu na 180 stepeni. Koristeći oštar nož odstranite kožicu sa šunke.

  5. Pomiješajte zlatni i crni sirup sa đumbirom, senfom u prahu i sokom od narandže, zatim sve to prespite preko šunke. Pospite šećerom. Zatim prebacite u rernu i pecite još 45 minuta – 1h vremena.

Bilješke o receptu

Šunku možete ispeći i ostaviti na hladnom mjestu do 24 sata
prije nego što je želite dovršiti u vrućoj rerni.
Ostavite kožu i pobrinite se da je dobro umotana u foliju.

 

Vi možete peći na većoj temperaturi i time ćete skratite vrijeme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..