- 1 veći luk izrezan na četvrt
- 2 mrkve krupno izrezane
- 3 lovorova lista
- šaka svježih petiljki peršuna
- šaka grančica svježeg timijana
- 8 zrna crnog bibera
- 1.5 l srednje suhe jabukovače
- 9-10 kg cijele nedimljene šunke natopljene u vodi 8 sati, voda redovito mijenjana
- 3 kašike zlatnog sirupa
- 2 kašike crnog sirupa
- 2 kašičice đumbira
- prstohvat senfa u prahu
- sok od pola narandže
- 2-3 kašike demerara šećera
-
Uključite rernu na 120 stepeni. U posudu za pečenje/tepsiju stavite luk, mrkvu, listove lovora, bilje i zrna bibera. Pospite jabukovačom, rešetku u rerni stavite na najvisočije.
-
Potopljenu šunku stavite u posudu i pokrijte aluminijskom folijom.
-
Stavite posudu sa šunkom na vrelo kolo i pustite da proključa tekućina. Krčkajte tako 15 minuta, zatim prebacite u rernu i pecite 8 sati.
-
Izvadite iz rerne, podesite temperaturu na 180 stepeni. Koristeći oštar nož odstranite kožicu sa šunke.
-
Pomiješajte zlatni i crni sirup sa đumbirom, senfom u prahu i sokom od narandže, zatim sve to prespite preko šunke. Pospite šećerom. Zatim prebacite u rernu i pecite još 45 minuta – 1h vremena.
Šunku možete ispeći i ostaviti na hladnom mjestu do 24 sata
prije nego što je želite dovršiti u vrućoj rerni.
Ostavite kožu i pobrinite se da je dobro umotana u foliju.
Vi možete peći na većoj temperaturi i time ćete skratite vrijeme.