Ovaj klasični recept za medenjake lako je napraviti, savršen je za ukrašavanje, a uvijek je tako ukusan.
- 3 šolje i 34 gr (1/4 šolje) višenamjenskog brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika đumbira
- 5 gr sode
- 3/4 kašičice mljevenog karanfilića (1.65 gr)
- pola kašičice muškatnog oraščića
- pola kašičice soli
- 185 gr neslanog putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
- pola šolje smeđeg šećera
- 1 veće jaje
- pola šolje meda
- 1 i po kašičica ekstrakta od vanilije
- 2 šolje šećera u prahu
- 2-3 kašike mlijeka
- 1/4 kašičice ekstrakta od vanilije
-
U veliku posudu stavite brašno, cimet, đumbir, sodu, karanfilić, so i muškatni oraščić. Promiješajte i ostavite sa strane.
-
U drugoj posudi stavite puter i šećer zajedno i miksajte oko 2 minute srednjom brzinom. Dodajte jaja, med i vaniliju i izmiksajte sve to. Smanjite brzinu na slabije i polako dodavajte smjesu sa brašnom. Sve dobro izmiksajte.
-
Podijelite dobijenu smjesu/tijesto na 2 jednaka dijela i formirajte ih u oblik lopte. Zatim rukama razvucite tijesto, opet u okrugli oblik samo tanji. Zatim tijesto omotajte plastičnom folijom i ostavite u frižider najmanje 2 sata ili preko noći.
-
Kad je tijesto spremno, uključite rernu na 175 stepeni, stavite papir za pečenje u posudu/na pleh i ostavite sa strane.
-
Izvadite tijesto iz frižidera, odmotajte ga i stavite ga na površinu blago posutu brašnom. Oklagijom još malo razvucite tijesto. Zatim uzmite vaše omiljene oblike kolačića koji želite i stavite na tijesto, malo čvršće pritisnite. Željene oblike premjestite u pripremljenu posudu.
-
Pecite 8-10 minuta ili dok kolačići ne budu hrskavi po ivicama i na vrhu. Izvadite iz rerne i ostavite tako 5 minuta.
-
Sve sastojke iz kategorije glazura stavite u posudu i izmiksajte. Ako vam je smjesa previše rijetka dodajte još šećera u prahu. Ako je previše gusta dodajte još mlijeka.
-
Uzmite špricu za kolače i stavite smjesu, smjesu stavljajte po kolačićima onako kako želite.