Božićni medenjaci

  • on December 17, 2020
  • Likes!
  • December 17, 2020
Božićni medenjaci
Vrijeme pripreme
25 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Ovaj klasični recept za medenjake lako je napraviti, savršen je za ukrašavanje, a uvijek je tako ukusan.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: bozicni kolacici, bozicni medenjaci, kolacici, medenjaci
Porcije: 45 kolačića
Autor: admin
Sastojci
  • 3 šolje i 34 gr (1/4 šolje) višenamjenskog brašna
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašika đumbira
  • 5 gr sode
  • 3/4 kašičice mljevenog karanfilića (1.65 gr)
  • pola kašičice muškatnog oraščića
  • pola kašičice soli
  • 185 gr neslanog putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • pola šolje smeđeg šećera
  • 1 veće jaje
  • pola šolje meda
  • 1 i po kašičica ekstrakta od vanilije
Glazura
  • 2 šolje šećera u prahu
  • 2-3 kašike mlijeka
  • 1/4 kašičice ekstrakta od vanilije
Instrukcije
  1. U veliku posudu stavite brašno, cimet, đumbir, sodu, karanfilić, so i muškatni oraščić. Promiješajte i ostavite sa strane.

  2. U drugoj posudi stavite puter i šećer zajedno i miksajte oko 2 minute srednjom brzinom. Dodajte jaja, med i vaniliju i izmiksajte sve to. Smanjite brzinu na slabije i polako dodavajte smjesu sa brašnom. Sve dobro izmiksajte.

  3. Podijelite dobijenu smjesu/tijesto na 2 jednaka dijela i formirajte ih u oblik lopte. Zatim rukama razvucite tijesto, opet u okrugli oblik samo tanji. Zatim tijesto omotajte plastičnom folijom i ostavite u frižider najmanje 2 sata ili preko noći.

  4. Kad je tijesto spremno, uključite rernu na 175 stepeni, stavite papir za pečenje u posudu/na pleh i ostavite sa strane.

  5. Izvadite tijesto iz frižidera, odmotajte ga i stavite ga na površinu blago posutu brašnom. Oklagijom još malo razvucite tijesto. Zatim uzmite vaše omiljene oblike kolačića koji želite i stavite na tijesto, malo čvršće pritisnite. Željene oblike premjestite u pripremljenu posudu.

  6. Pecite 8-10 minuta ili dok kolačići ne budu hrskavi po ivicama i na vrhu. Izvadite iz rerne i ostavite tako 5 minuta.

Glazura
  1. Sve sastojke iz kategorije glazura stavite u posudu i izmiksajte. Ako vam je smjesa previše rijetka dodajte još šećera u prahu. Ako je previše gusta dodajte još mlijeka.

  2. Uzmite špricu za kolače i stavite smjesu, smjesu stavljajte po kolačićima onako kako želite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..