Prekrasno zlatno, sočno i ukusno jelo, preliveno puterom od bijelog luka i biljem. Savršen je za posluživanje i jednostavan za prilagodbu omiljenim okusima!
- 5-6 kg čitave purice, oprane i posušene uklonjeni vrat i utroba
- 6 svježih listova kadulje
- 5 svježih grančica timijana
- 2 grančice svježeg ruzmarina
- 3 srednja luka isjeckana na četvrt
- 5 srednjih mrkvi izrezanih na štapiće
- 4 štapa celera isjeckanih na štapiće
- 1 limun prepolovljen
- 4 šolje pilećeg temeljca
- 185 gr putera
- 1 – 1 i po kašika isjeckanog svježeg ruzmarina
- 1 – 1 i po kašika isjeckane svježe kadulje
- 1 – 1 i po kašika isjeckanih listova timijana
- 1 kašika isjeckanog svježeg peršuna
- 5 čehni bijelog luka sitno isjeckanog
- 2-3 kašičice morske soli
- 1 kašičica crnog bibera
-
U zdjelu srednje veličine, stavite puter, ruzmarin, timijan, kadulju, peršun, bijeli luk, so i biber. Sve to promiješajte zajedno dok se ne sjedini.
-
Pažljivo opustite kožu s purećih prsa rukama podižući i odvajajući meso. (Ne skidati kožu, samo je opustiti) Učinite isto za vrat, kao i bedra i noge. Lagano trljajte polovicu putera pod kožu rukama i prstima i ispod kože stavite 3 lista kadulje i 2 grančice timijana. Podvežite noge i povrtnite krila ispod puretine, koristeći male štapiće za ražnjiće ako je to potrebno.
-
Stavite 1/3 luka, celera, mrkve (1/3 celera i mrkve), 2 lista kadulje, 2 grančice timijana, 1 grančicu ruzmarina i polovice (sav limun) limuna unutar puretine. Stavite puretinu u veliku posudu za pečenje. Preostali maslac otopite u mikrovalnoj pećnici ili na peći i ravnim slojem premažite pureću kožu. U posudu oko puretine rasporedite preostalu mrkvu, celer i začinsko bilje. Na dno posude za pečenje ulijte pileći temeljac.
-
Uključite rernu na 220 stepeni. Rešetku u peći stavite na dno kako bi vam purica mogla stati. Kad se rerna zagrijala, stavite puricu da se peče nekih 45 minuta otkrivena. Nakon 45 minuta, smanjite temperaturu na 175 stepeni i pecite dok purica ne bude pečena i dobro skuhana iznutra, provjerite viljuškom (nekih 2 – 2 i po sata ili čak duže u zavisnosti od rerne i veličine purice). Svakih 30 minuta prelijevajte pileći temeljac preko purice.
-
Zadnjih 30 minuta pečenja ili ako purica počinje brzo da postaje zlatno-smeđa, pokrijte puricu folijom. Kad je purica gotova izvadite je iz rerne. Pažljivo prenesite puricu na pleh i ostavite je tako 15 minuta.
-
Po želji iscijedite ili ostavite "sok" iz posude za umak, a povrće bacite.