Napravite ovo jednostavno jelo s domaćom hrskavom piletinom ili pohovonom piletinom ili s ostacima piletine! Dodajte malo tjestenine i puno mozzarelle i parmezana!
- 340 gr tjestenine rigatoni
- 907 gr marinara sosa
- 3 šolje naerendane mocarele
- 30 gr parmezana
- 2 komada malih pilećih prsa bez kože
- 96 gr brašna
- 2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 2 jaja
- 1 i po šolja prezle
- 175 ml biljnog ulja
- 2 kašike putera
- svježeg peršuna za dekoraciju
-
Stavite vodu da proključa, naspite soli. Kad je voda proključala dodajte tjesteninu i kuhajte tjesteninu tako da bude al dente, ne skroz skuhana.
-
Kad se tjestenina skuhala, iscijedite je i vratite nazad u šerpu ili ostavite u šerpi. Pospite je marinara sosom, parmezanom i 1 šoljom mocarele. Ostavite sa strane.
-
Papirnim ubrusom posušite piletinu, zatim je izrežite na trakice malo deblje.
-
U jednu posudu stavite brašno, 2 kašičice soli i prstohvat bibera, izmiješajte.
-
U drugoj posudi umutite 2 jaja.
-
U treću stavite prezlu.
-
Piletinu prvo stavite u brašno, zatim u jaja, pa rukama u prezlu uvaljajte da budu potpuno prekrivene.
-
Dodajte ulje u tavu zajedno sa puterom, stavite na srednju jačinu.
-
Kad se ulje zagrijalo, pažljivo stavite piletinu u tavu. Pržite otprilike oko 4 minute sa svih strana dok piletina ne dobije zlatno-smeđu boju. Možda ćete morati dodavati još ulja.
-
Kad se piletina ispržila, stavite je na papirni ubrus kako bi upio masnoću.
-
Isjeckajte piletinu na kockice.
-
Uključite rernu na 190 stepeni.
-
Podmažite tepsiju/posudu u kojoj ćete peći. Dodajte pola smjese sa tjesteninom i marinara sosom, a pola ostavite. Zatim dodajte pola piletine, parmezan i 1 šolju mocarele.
-
Zatim dodajte preostalu tjesteninu. Dodajte preostalu piletinu, parmezan i šolju mocarela sira.
-
Pecite otkriveno oko 25 minuta, ako želite da vam "malo zagori" pecite još 5 minuta.
-
Pospite malo svježeg peršuna na kraju, ako želite. Možete servirati uz domaći hljeb sa bijelim lukom i sirom.
-
Uživajte!