Fileti lososa namazani maslacem, protrljani mješavinom začina i ispečeni do savršenstva, ovaj lagani recept jednostavan je i impresivan!
- 4 komada fileta lososa
- 1 kašika paprike
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 1 kašičica košer soli
- 1 kašičica luka u prahu
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- pola kašičice kajenske paprike
- pola kašičice origana
- pola kašičice timijana
- 2 kašike neslanog putera
- 1 limun isječen na četvrtinu
- svježi peršun isjeckan ili timijan za dekoraciju
-
Losos stavite na veliki tanjir i posušite. Okrenite ga prema gore, u smislu da kožica fileta je dole na tanjiru. Posušite.
-
U manju posudu stavite crvenu papriku, smeđi šećer, so, luk u prahu, bijeli luk u prahu, kajensku papriku, timijan i origano. Sve zajedno promiješajte.
-
U drugoj manjoj posudi otopite puter. Četkicom umoćite u puter zatim premažite tu stranu fileta koju gledate i pospite je začinima koje ste izmiješali.
-
Zagrijte veliku duboku tavu na kolu na srednjoj temperaturi. Kad se tava dobro zagrijala stavite filete lososa, ovaj put tu stranu koju ste začinili okrenite prema dole. Pržite neke 2-3 minute bez diranja. Kad je ta strana fileta dobila crnkastu boju preokrenite filete.
-
Nastavite pržiti na srednjoj temperaturi sve dok kožica fileta ne postane hrskava i dok losos ne bude skuhan iznutra dobro, nekih 5-6 minuta otprilike.
-
Iscijedite limun preko lososa, zatim premjestite filete na tanjire. Servirajte odmah uz peršun ili timijan i uz preostali limun.
Što se tiče prženja fileta, u tavu se nije dodavalo ulje, međutim vi možete dodati maslinovo ulje ili neko drugo.