Fungee je popularno jelo od kukuruznog brašna koje se kuha na otocima Antigva i Barbuda. Jede se uz kašu od povrća i umak od paradajza, bijelog luka i slanih bakalara.
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 4 šolje vode
- 1 kašičica soli
- 6 komada bamije fino isjeckane
- puter ili maslinovo ulje
-
U posudu stavite 2 šolje kukuruznog brašna. Naspite dovoljno vode kako bi napravili smjesu da izgleda kao mokra pasta. Umutite dobro tako da se ne vidi nimalo suhog kukuruznog brašna.
-
U veću šerpu naspite 4 šolje vode i pustite da proključa. Dodajte isjeckanu bamiju i so.
-
Prebacite kukuruzno brašno u šerpu zajedno sa bamijom i drvenom kašikom miješajte da sjedinite smjesu.
-
Reducirajte temperaturu i pustite tako da se kuha 5 minuta, poklopljeno. Zatim sklonite poklopac i miješajte smjesu drvenom kašikom konstantno.
-
Smjesu će biti malo teže miješati jer će biti gusta, ali je važno da miješate kako biste izbjegli da se stvore grudvice.
-
Povremeno dodavajte vode kako smjesa bude postajala gušća. Nakon 20 – 30 minuta jelo bi trebalo da bude fino skuhano. Ličit će na palentu onako kako mi pravimo.
-
Nastavite miješati smjesu još otprilike pet minuta, pritiskajući kašiku uz bok lonca da zdrobite sve grudvice kukuruznog brašna.
-
Stavite malo putera ili kašičicu maslinovog ulja u manju posudu.
-
Uzmite malo smjese i stavite u tu posudu. Preokrenite zdjelu na tanjir i sačekajte malo, zatim sklonite zdjelu, trebalo bi da dobijete fini okrugli oblik. Ili možete već u zdjeli napraviti kao oblik lopte i servirati na tanjir.
-
Ponovite to sa čitavom smjesom sve dok skroz ne potrošite.
-
Tako napravljeno kukuruzno brašno se može servirati uz paprike, povrće ili sa slanim bakalarima.