Kremasta paradajz supa
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
Ova kremasta supa od paradajza napravljena je za 20 minuta s konzerviranim paradajzom. Aromatizirana je bosiljkom, bijelim lukom i parmezanom.
Kategorije jela:
Supe
Tip kuhinje:
Američka
Tagovi:
juha, juha od paradajza, juha od rajcice, paradajz juha, paradajz supa, rajcica, supa, supa od paradajza
Porcije: 6
Kalorije: 226 kcal
Sastojci
- 57 gr putera
- 1 kašičica bijelog luka isjeckanog
- 34 gr brašna
- 3 kašike svježeg bosiljka ili pola kašičice/kašičica sušenog
- 1-2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica pesta od bosiljka – opcionalno
- 2 i po šolje mlijeka
- 798 ml isjeckanog paradajza u konzervi ili svježeg
- 3 kašike paradajz paste
- pola šolje parmezana – opcionalno
Instrukcije
-
U velikoj šerpi otopite puter. Dodajte bijeli luk i pržite minutu. Dodajte brašno i promiješajte dobro.
-
Dodajte bosiljak, šećer, so i pesto. Pržite i miješajte minutu.
-
Dodajte mlijeko i miješajte dok se sve ne izmiješa. Kuhajte i miješajte na srednjoj temperaturi dok se smjesa ne ugusti, često miješajući.
-
Dodajte paradajz, paradajz pastu i parmezan ako ćete ga koristiti i promiješajte dok se ne sjedini sve.
-
Ako želite smjesu možete dodatno umutiti štapnim mikserom ili staviti u blender. Servirajte!