Zdravi recept za tikvice u tepsiji koji se pravi sa žutim tikvicama, običnim tikvicama i preljevom od parmezana, a zatim peče u rerni do hrskavog savršenstva!
- 907 gr žutih tikvica i običnih tikvica izrezanih na kolutove
- 2 i po kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 30 gr parmezana
- 33 gr prezle gluten free
- prstohvat bijelog luka u prahu
- 2 kašike svježe isjeckanog peršuna
-
Uključite rernu na 180 stepeni.
-
Tikvice izrežite na kolutove.
-
Pola kašičice soli pospite po tikvicama. Ostavite tako 10 minuta, zatim papirnim ubrusom utapkajte po tikvicama da upije tečnost.
-
Posprejajte/podmažite posudu u kojoj ćete peći (posuda 22 cm).
-
Slagajte kolutove tikvica onako kako je to na slici. Trebalo bi da imate 4 reda tikvica.
-
Pospite maslinovog ulja po tikvicama, zatim začinite sa biberom i soli.
-
U manju posudu stavite parmezan, prezlu i bijeli luk u prahu. Promiješajte sve to zajedno, zatim pospite po tikvicama.
-
Pokrijte jelo aluminijskom folijom i pecite nekih 30 minuta. Zatim sklonite aluminijsku foliju i pecite još 5-7 minuta, dok prezla po vrhu ne bude zlatno-smeđa.
-
Servirajte odmah sa svježim peršunom. Uživajte!