Tikvice u tepsiji

  • on December 12, 2020
  • Likes!
  • December 12, 2020
Tikvice u tepsiji
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Zdravi recept za tikvice u tepsiji koji se pravi sa žutim tikvicama, običnim tikvicama i preljevom od parmezana, a zatim peče u rerni do hrskavog savršenstva!

Kategorije jela: Povrće, Ručak, Večera
Tip kuhinje: Američka
Diet: GlutenFreeDiet
Tagovi: gluten free, pecene tikvice, tikvice, zute tikvice
Porcije: 6
Kalorije: 112 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 907 gr žutih tikvica i običnih tikvica izrezanih na kolutove
  • 2 i po kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • 30 gr parmezana
  • 33 gr prezle gluten free
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • 2 kašike svježe isjeckanog peršuna
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 180 stepeni.

  2. Tikvice izrežite na kolutove.

  3. Pola kašičice soli pospite po tikvicama. Ostavite tako 10 minuta, zatim papirnim ubrusom utapkajte po tikvicama da upije tečnost.

  4. Posprejajte/podmažite posudu u kojoj ćete peći (posuda 22 cm).

  5. Slagajte kolutove tikvica onako kako je to na slici. Trebalo bi da imate 4 reda tikvica.

  6. Pospite maslinovog ulja po tikvicama, zatim začinite sa biberom i soli.

  7. U manju posudu stavite parmezan, prezlu i bijeli luk u prahu. Promiješajte sve to zajedno, zatim pospite po tikvicama.

  8. Pokrijte jelo aluminijskom folijom i pecite nekih 30 minuta. Zatim sklonite aluminijsku foliju i pecite još 5-7 minuta, dok prezla po vrhu ne bude zlatno-smeđa.

  9. Servirajte odmah sa svježim peršunom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..