Ovaj zapečeni karfiol je zdrav, ukusan i garantujemo da će vas impresionirati.
- 1 glavica karfiola
- 2 kašike maslinovog ulja
- pola kašičice soli
- 2 kašike putera
- 1-2 kašičice svježe isjeckanog bilja opcionalno
-
Uključite rernu na 200 stepeni.
-
Izrežite listove oko karfiola. Nožem pažljivo isijecite stabiljku karfiola. Isjeckajte svježe bilje ako želite.
-
Premažite karfiol maslinovim uljem i pospite soli. Karfiol premjestite u posudu u kojoj ćete peći i prekrijte ga aluminijskom folijom.
-
Ubacite u prethodno zagrijanu rernu i pecite nekih 25 minuta. Nakon 25 minuta sklonite foliju sa jela i pecite tako otkriveno još 30-35 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.
-
Prije serviranja, otopite puter i prelijte preko karfiola. Po karfiolu stavite svježe isjeckano bilje (opcionalno).
Bilje je opcionalno, ali ono što bi dobro išlo uz karfiol jeste timijan, ruzmarin, peršun, origano, vlasac i kopar .
Ako želite možete kad karfiol bude gotov posuti ga parmezanom i vratiti ga nazad u rernu na nekoliko minuta kako bi se parmezan rastopio.
Možete začiniti i sa kajenskom paprikom ili bijelim lukom u prahu.