Čitav zapečeni karfiol

  • on December 12, 2020
  • Likes!
  • December 12, 2020
Čitav zapečeni karfiol
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
55 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Ovaj zapečeni karfiol je zdrav, ukusan i garantujemo da će vas impresionirati.

Kategorije jela: Povrće, Ručak
Tip kuhinje: Univerzalno jelo
Tagovi: karfiol, peceni karfiol, zapeceni karfiol, zdrava hrana, zdrava ishrana
Porcije: 4
Kalorije: 155 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 glavica karfiola
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike putera
  • 1-2 kašičice svježe isjeckanog bilja opcionalno
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 200 stepeni.

  2. Izrežite listove oko karfiola. Nožem pažljivo isijecite stabiljku karfiola. Isjeckajte svježe bilje ako želite.

  3. Premažite karfiol maslinovim uljem i pospite soli. Karfiol premjestite u posudu u kojoj ćete peći i prekrijte ga aluminijskom folijom.

  4. Ubacite u prethodno zagrijanu rernu i pecite nekih 25 minuta. Nakon 25 minuta sklonite foliju sa jela i pecite tako otkriveno još 30-35 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.

  5. Prije serviranja, otopite puter i prelijte preko karfiola. Po karfiolu stavite svježe isjeckano bilje (opcionalno).

Bilješke o receptu

Bilje je opcionalno, ali ono što bi dobro išlo uz karfiol jeste timijan, ruzmarin, peršun, origano, vlasac i kopar .

Ako želite možete kad karfiol bude gotov posuti ga parmezanom i vratiti ga nazad u rernu na nekoliko minuta kako bi se parmezan rastopio.

Možete začiniti i sa kajenskom paprikom ili bijelim lukom u prahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..