Brownie sa oreom

  • on December 12, 2020
  • Likes!
  • December 12, 2020
Brownie sa oreom
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 20 mins
 

Vrhunski desert koji ćete ikad probati. Ima mekanu podlogu od čokolade, sloj Oreo kolačića i mekani brownie na vrhu.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: brauni, brownie, brownie kolac, brownie oreo, brownies, kolac, oreo, oreo kolac
Porcije: 18
Kalorije: 587 kcal
Autor: admin
Sastojci
Podloga od čokolade
  • 1 šolja neslanog putera otopljenog i ohlađenog
  • 150 gr smeđeg šećera
  • 150 gr običnog šećera
  • 2 veća jaja
  • 1 kašičica ekstrakta od vanilije
  • 170 gr višenamjenskog brašna
  • prstohvat soli
  • 200 gr čokolade za kuhanje
Oreo sloj
  • 24 oreo keksića (mali oreo keksići)
Brownie sloj
  • 151 gr neslanog putera
  • 226 gr polu slatke čokolade
  • 1 i po šolja šećera
  • 3 veća jaja
  • pola šolje višenamjenskog brašna
  • 2 kašike kakaa u prahu
  • pola kašičice soli
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 180 stepeni.

  2. Stavite papir za pečenje u posudu u kojoj ćete peći i pustite da ga ima i sa strane.

Sloj od čokolade
  1. Umutite zajedno otopljeni maslac, smeđi i bijeli šećer. Dodajte jaja i ekstrakt od vanilije i umutite to zajedno. Dodajte brašno i so i mikserom na manjoj brzini umutite sve. Dodajte čokoladu (čokoladu isjeckajte na što manje dijelove i tako dodajte) i izmiješajte sve. Smjesu prespite u posudu i poravnajte kašikom fino.

Oreo
  1. Stavite oreo keksiće po vrhu smjese od čokolade, nježno ih pritiskajte prema dole.

Brownie
  1. U veću posudu dodajte puter i čokoladu, stavite u mikrovalnu kako bi se čokolada otopila ili ako nemate mikrovalno stavite u šerpicu, pa na kolo da se otopi.

  2. U odvojenoj posudi umutite jaja i šećer. Otopljenu čokoladu dodajte u smjesu sa jajima, promiješajte dobro.

  3. Polako dodavajte brašno, kakao i so. Promiješajte sve. Dobijenu smjesu stavite preko oreo keksića.

Pečenje
  1. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni nekih 50-55 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli na sredinu kolača ne izađe čista. Ako budete primjetili da vrh kolača počinje prepbrzo da "gori" onda ga prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći. Provjerite ih nakon što prođe 45 minuta za svaki slučaj.

  2. Ohladite kolač najmanje 4 sata prije serviranja. Po vrhu možete staviti sladoled ili šlag.

Bilješke o receptu

Polu-slatka čokolada može biti zamijenjena tamnom čokoladom, ali nemojte koristiti tamnu čokoladu koja ima više od 60% kakaa.

Kolač se pravi u tepsiji/posudi oblik pravougaonika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..