Vrhunski desert koji ćete ikad probati. Ima mekanu podlogu od čokolade, sloj Oreo kolačića i mekani brownie na vrhu.
- 1 šolja neslanog putera otopljenog i ohlađenog
- 150 gr smeđeg šećera
- 150 gr običnog šećera
- 2 veća jaja
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 170 gr višenamjenskog brašna
- prstohvat soli
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 24 oreo keksića (mali oreo keksići)
- 151 gr neslanog putera
- 226 gr polu slatke čokolade
- 1 i po šolja šećera
- 3 veća jaja
- pola šolje višenamjenskog brašna
- 2 kašike kakaa u prahu
- pola kašičice soli
-
Uključite rernu na 180 stepeni.
-
Stavite papir za pečenje u posudu u kojoj ćete peći i pustite da ga ima i sa strane.
-
Umutite zajedno otopljeni maslac, smeđi i bijeli šećer. Dodajte jaja i ekstrakt od vanilije i umutite to zajedno. Dodajte brašno i so i mikserom na manjoj brzini umutite sve. Dodajte čokoladu (čokoladu isjeckajte na što manje dijelove i tako dodajte) i izmiješajte sve. Smjesu prespite u posudu i poravnajte kašikom fino.
-
Stavite oreo keksiće po vrhu smjese od čokolade, nježno ih pritiskajte prema dole.
-
U veću posudu dodajte puter i čokoladu, stavite u mikrovalnu kako bi se čokolada otopila ili ako nemate mikrovalno stavite u šerpicu, pa na kolo da se otopi.
-
U odvojenoj posudi umutite jaja i šećer. Otopljenu čokoladu dodajte u smjesu sa jajima, promiješajte dobro.
-
Polako dodavajte brašno, kakao i so. Promiješajte sve. Dobijenu smjesu stavite preko oreo keksića.
-
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni nekih 50-55 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli na sredinu kolača ne izađe čista. Ako budete primjetili da vrh kolača počinje prepbrzo da "gori" onda ga prekrijte aluminijskom folijom i nastavite peći. Provjerite ih nakon što prođe 45 minuta za svaki slučaj.
-
Ohladite kolač najmanje 4 sata prije serviranja. Po vrhu možete staviti sladoled ili šlag.
Polu-slatka čokolada može biti zamijenjena tamnom čokoladom, ali nemojte koristiti tamnu čokoladu koja ima više od 60% kakaa.
Kolač se pravi u tepsiji/posudi oblik pravougaonika.