Sve o tome kako napraviti špagete od tikvica!
- 4 srednje tikvice
- 2 kašike putera ili maslinovog ulja
- morska so
- crni biber
-
Uključite rernu na 175 stepeni. Pouljite pleh/posudu u kojoj ćete peći ili stavite papir za pečenje u posudu.
-
Tikvice stavite u spiralizer i napravite špagete. Zatim stavite tikvice u posudu, začinite sa morskom soli i biberom. Izmiješajte.
-
Pecite 15 minuta dok ne budu al dente ili pecite još više ako volite da budu baš mehke.
-
Uzmite papirni ubrus i polako utapkajte u tikvice kako bi upio tečnost.
-
Stavite maslinovog ulja, bibera ili još morske soli ako je potrebno.
-
Uzmite spiralizer i stavite tikvicu, napravite špagete i tako sve redom sa svakom tikvicom. Tikvice stavite u cjediljku iznad sudopera. Pospite morskom soli i pomiješajte. Ostavite tako 30 minuta.
-
Nakon pola sata iscijedite tikvice nježno kako bi izašla sva tečnost.
-
U veliku tavu na srednjoj temperaturi, stavite puter da se otopi. Dodajte tikvice i pržite ih neke 3-4 minute, miješajte. Možda će vam trebati i duže vremena u zavisnosti koliko imate tikvica.začinite sa biberom i morskom soli ako je potrebno.
Ako nemate spiralizer, špagete od tikvica možete napraviti tako što ćete tikvice izrezati uzdužno na tanke listove. Zatim svaki list uzmite i opet izrežite tikvicu uzdužno na trakice.
Prije nego što tikvicu stavite na spiralizer, odrežite krajeve tikvica.