Školjke od tjestenine punjene špinatom i rikota sirom
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
Kategorije jela:
Ručak
Tip kuhinje:
Italijanska
Tagovi:
dorucak, italijanska kuhinja, pasta, rikota sir, skoljke, skoljke od tjestenine, špinat, tjestenina
Porcije: 4
Kalorije: 419 kcal
Sastojci
- 12-14 velikih školjki od tjestenine
- 1 kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
- 1 srednji luk isjeckan
- 2 čehne bijelog luka isjeckane
- 4 šolje svježeg špinata
- 1 šolja rikota sira
- 1 šolja naerendane mocarele
- pola šolje parmezana
- 1 veće jaje
- pola kašičice bibera
- pola kašičice soli
- 1 i po šolja marinara sosa
- bosiljka po želji
Instrukcije
-
Uključite rernu na 190 stepeni.
-
Stavite školjke u slanu kipuću vodu i kuhajte dok ne budu al dente.
-
Veću tavu stavite na kolo na srednju temperaturu, dodajte ulje. Kad se ulje zagrijalo dodajte luk pržite neke 3-4 minute dok ne smekša.
-
Dodajte bijeli luk i pržite još minutu.
-
Dodajte špinat i pržite oko 2 minute, dok špinat ne smekša.
-
SVe to iz tave prespite u veću zdjelu, dodajte rikota sir, mocarelu, parmezan, jaje, so i biber. Sve dobro promiješajte.
-
Stavite pola marinara sosa na dno posude u kojoj ćete peći, zatim napunite školjke smjesom sa špinatom i sirom. Stavite školjke u posudu. Pospite preostalim sosom i pecite 20-30 minuta.
-
Servirajte odmah, možete posuti bosiljkom ili parmezanom ako želite.