Palačinci sa hurmama/ datulama
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
Zdravi palačinci s nadjevom od hurmi, grožđica i orašastih plodova.
Kategorije jela:
Desert
Tip kuhinje:
Indijska kuhinja
Diet:
LowCalorieDiet, LowSaltDiet
Tagovi:
datule, datulje, grozdjice, hurme, omega3, orasi, palacinci, palačinke, zeljezo
Porcije: 6
Kalorije: 105 kcal
Sastojci
Palačinci
- 96 gr integralnog brašna
- prstohvat soli
- 1 kašičica putera sa malo masnoće
Fil
- pola šolje isjeckanih hurmi/datula
- 2 kašike isjeckanih grožđica
- 2 kašike isjeckanih oraha
- 1/4 kašičice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
Instrukcije
-
U posudu stavite brašno, so i 300 ml vode, promiješajte dobro.
-
Zagrijte tavu i stavite malo putera.
-
Stavite kutlačom malo smjese u tavu i pržite dok ne postane svijetlo smeđe. Zatim preokrenite palačinak i isto pržite sa druge strane. Ponovite to sa svakim palačinkom dok imate smjese. Kad ste sve ispržili ostavite sa strane.
-
Promiješajte zajedno grožđice, orah, hurme, cimet i muškatne oraščiće. Zatim stavljajte na pola polačinka, drugom polovinom poklopite. Tako uradite sa svakim. Servirajte odmah.
Bilješke o receptu
Palačinci sa hurmama sadrže u sebi malo soli, imaju željeza iz hurmi i omega 3 iz oraha što čini dobro jelo za one koji imaju visok pritisak.