Aromatično angolsko pileće varivo, aromatizirano bijelim lukom, čilijem, povrćem i kuhano u palminom ulju.
- 1 kg i 360 gr piletine isječene na komadiće
- sok od pola limuna – opcionalno
- 1 kašičica bijelog bibera
- 1 kašičica bijelog luka isjeckanog
- pola kašičice sušenog timijana
- 1 kašičica soli
- pola kašičice dimljene paprike
- pola kašičice pilećeg temeljca u prahu
- 60 ml kanola ulja
- 60 ml palminog ulja
- 4-5 čehna bijelog luka isjeckanog
- 2-3 luka isjeckana
- 2 paradajza isjeckana
- 1 kašičica bijelog bibera
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 čitava ljuta crvena paprika
- 450 gr ili pola od toga butternut squash tikve isjeckane
- 18-20 bamije prepolovljenih
- 2 šolje ili više pilećeg temeljca ili vode
- soli
-
Stavite piletinu u veću posudu i pospite sokom od limuna.
-
Dodajte so, bijeli luk, timijan, bijeli biber i pileći temeljac u prahu.
-
Izmiješajte sve zajedno kašikom ili rukama, dok se sve u potpunosti ne sjedini. Ostavite sa strane.
-
Zagrijte veliku tavu, stavite kanola ulje i palmino ulje, zatim dodajte piletinu i propržite sa svih strana nekih 4-5 minuta.
-
Dodajte bijeli luk, čili papriku i dimljenu papriku, miješajte minutu, zatim dodajte luk i paradajz, krčkajte 2-3 minute dok se luk ne iskristalizira.
-
Dodajte pileći temeljac ili vodu ako je neophodno kako bi se izbjeglo da jelo ne zagori.
-
Zatim dodajte pileći temeljac ili vodu oko 2 šolje ili dok ne prekrije piletinu. Dodajte tikvu. Pustite da proključa i kuhajte nekih 20 tak minuta dok se sos ne ugusti. Dodajte bamiju i kuhajte još 5 minuta.
-
Začinite sa soli i biberom.
-
Servirajte toplo uz pire ili rižu.
Butternut squash možete zamijeniti običnom tikvom ili slatkim krompirom.
Što se tiče piletine možete koristiti koji god dio piletine hoćete (batake, karabatake.. )