Muamba piletina

  • on December 8, 2020
  • Likes!
Muamba piletina
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Aromatično angolsko pileće varivo, aromatizirano bijelim lukom, čilijem, povrćem i kuhano u palminom ulju.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Afrička, Angolanska kuhinja
Tagovi: africka kuhinja, angolanska kuhinja, bijeli luk, muamba piletina, palmino ulje, piletina
Kalorije: 467 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 kg i 360 gr piletine isječene na komadiće
  • sok od pola limuna – opcionalno
  • 1 kašičica bijelog bibera
  • 1 kašičica bijelog luka isjeckanog
  • pola kašičice sušenog timijana
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice dimljene paprike
  • pola kašičice pilećeg temeljca u prahu
  • 60 ml kanola ulja
  • 60 ml palminog ulja
  • 4-5 čehna bijelog luka isjeckanog
  • 2-3 luka isjeckana
  • 2 paradajza isjeckana
  • 1 kašičica bijelog bibera
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 čitava ljuta crvena paprika
  • 450 gr ili pola od toga butternut squash tikve isjeckane
  • 18-20 bamije prepolovljenih
  • 2 šolje ili više pilećeg temeljca ili vode
  • soli
Instrukcije
  1. Stavite piletinu u veću posudu i pospite sokom od limuna.

  2. Dodajte so, bijeli luk, timijan, bijeli biber i pileći temeljac u prahu.

  3. Izmiješajte sve zajedno kašikom ili rukama, dok se sve u potpunosti ne sjedini. Ostavite sa strane.

  4. Zagrijte veliku tavu, stavite kanola ulje i palmino ulje, zatim dodajte piletinu i propržite sa svih strana nekih 4-5 minuta.

  5. Dodajte bijeli luk, čili papriku i dimljenu papriku, miješajte minutu, zatim dodajte luk i paradajz, krčkajte 2-3 minute dok se luk ne iskristalizira.

  6. Dodajte pileći temeljac ili vodu ako je neophodno kako bi se izbjeglo da jelo ne zagori.

  7. Zatim dodajte pileći temeljac ili vodu oko 2 šolje ili dok ne prekrije piletinu. Dodajte tikvu. Pustite da proključa i kuhajte nekih 20 tak minuta dok se sos ne ugusti. Dodajte bamiju i kuhajte još 5 minuta.

  8. Začinite sa soli i biberom.

  9. Servirajte toplo uz pire ili rižu.

Bilješke o receptu

Butternut squash možete zamijeniti običnom tikvom ili slatkim krompirom.

Što se tiče piletine možete koristiti koji god dio piletine hoćete (batake, karabatake.. )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..