Mekani kolačići od borovnice sa svježim borovnicama, komadićima bijele čokolade i krem sirom, džemom od borovnica u sredini zaista su najbolji kolačići od borovnica ikad.
- 1 i po šolja brašna
- 1 kašičica kukuruznog škroba
- prstohvat soli
- 3 gr praška za pecivo
- pola šolje neslanog putera
- 150 gr šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica vanilije
- 113 gr bijele čokolade izrezane na komadiće
- 75 gr borovnica
- 70 gr krem sira smekšanog
- 1 kašika šećera u prahu
- pola kašičice vanilije
- 3-4 kašike džema od borovnica
-
U manju posudu pomiješajte zajedno sve suhe sastojke: brašno, kukuruzni škrob, so i prašak za pecivo. Ostavite sa strane nakon što izmiješate.
-
U posudu stavite puter i šećer, izmiksajte dok ne dobijete svijetlu i kremastu smjesu, oko 2 minute otprilike.Zatim dodajte jaje i vaniliju i izmiksajte zajedno.
-
Zatim smjesu sa brašnom premjestite u smjesu sa puterom i laganom brzinom izmiksajte. Stavite 3/4 čokolade u smjesu, ostalo ostavite za poslije.
-
Zatim pažljivo stavite borovnice u smjesu, nemojte ih pritiskat da se ne zgnječe. Smjesa će biti gusta i ljepljiva. Ostavite u frižider 2 sata.
-
U posudu stavite krem sir, vaniliju i šećer u prahu, sve dobro izmiksajte i ostavite u frižideru.
-
Uključite rernu na 180 stepeni, papir za pečenje stavite na pleh.
-
Da bi napravili kolačiće, uzmite kašikom tijesta koliko može stati na nju. Zatim stavite na papir i oblikujte kao zdjelicu od tijesta. Stavite u to 1 kašičicu krem sira i malo džema od borovnice. Zatim uzmite pola kašike tijesta i preklopite. Urolajte nježno kako bi oblikovali lopticu. Stavite nekoliko komadića bijele čokolade po vrhu. Prije pečenja zamrznite kolačiće na 10 minuta.
-
Zatim kuglice stavljajte na pleh, pravite razmak između njih jer će one splasnuti prilikom pečenja. Pecite 16-18 minuta. Kad izvadite iz rerne pustite da se ohlade nekih 10 minuta tako na plehu, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade u potpunosti.