Zimi je escudella jedno od najtradicionalnijih andoranskih jela. Riječ je o katalonskom varivu od sezonskog povrća, mesa i lokalnih kobasica.
- 2 šolje bijelog grada iscijeđenog i osušenog
- 1 kost šunke
- 1 koštana srž
- 3 pileća karabataka
- 397 gr sirova svinjska kobasica, smotana u kuglice
- 1 debeli odrezak od šunke, izrezan na komade
- pola glavice zelenog kupusa
- 1 veliki krompir , izrezan na komadiće
- 50 gr riže
- 1 šolja tjestenine – školjke
- 1 šolja garbanzo graha iz konzerve
- bibera i soli
-
Sirovu kobasicu razvaljajte u kuglice veličine jednog ili dva zalogaja.
-
Isperite grah u hladnoj vodi.
-
U međuvremenu propržite kuglice od kobasice na srednjoj temperaturi.
-
Izrežite šunku.
-
U šerpu stavite grah, kobasicu, piletinu, šunku i kosti i naspite 8 šolja vode.
-
Pustite da voda proključa, zatim smanjite temperaturu. Pustite dase krčka nekih 2 sata, poklopljeno.
-
Piletina bi trebala biti baš mekana, tako da izgleda da će se raspasti.
-
Izvadite kosti i nastavite kuhati preostali temeljac i meso (ako nema puno tekućine, možete dodati još vode).
-
Dodajte kupus, krompir, rižu, tjesteninu garbanzo grah i so i biber. Kuhajte još 30 minuta ili dok krompir i riža ne smekšaju.