Escudella varivo

  • on December 7, 2020
  • Likes!
Escudella varivo
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
3 hrs
Ukupno vrijeme
3 hrs 15 mins
 

Zimi je escudella jedno od najtradicionalnijih andoranskih jela. Riječ je o katalonskom varivu od sezonskog povrća, mesa i lokalnih kobasica.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Andoranska kuhinja
Tagovi: andoranska kuhinja, dorucak, escudella, kostana srz, pileci karabataci, povrce, sunka, svinjska kobasica, variva, varivo
Porcije: 8
Autor: admin
Sastojci
  • 2 šolje bijelog grada iscijeđenog i osušenog
  • 1 kost šunke
  • 1 koštana srž
  • 3 pileća karabataka
  • 397 gr sirova svinjska kobasica, smotana u kuglice
  • 1 debeli odrezak od šunke, izrezan na komade
  • pola glavice zelenog kupusa
  • 1 veliki krompir , izrezan na komadiće
  • 50 gr riže
  • 1 šolja tjestenine – školjke
  • 1 šolja garbanzo graha iz konzerve
  • bibera i soli
Instrukcije
  1. Sirovu kobasicu razvaljajte u kuglice veličine jednog ili dva zalogaja.

  2. Isperite grah u hladnoj vodi.

  3. U međuvremenu propržite kuglice od kobasice na srednjoj temperaturi.

  4. Izrežite šunku.

  5. U šerpu stavite grah, kobasicu, piletinu, šunku i kosti i naspite 8 šolja vode.

  6. Pustite da voda proključa, zatim smanjite temperaturu. Pustite dase krčka nekih 2 sata, poklopljeno.

  7. Piletina bi trebala biti baš mekana, tako da izgleda da će se raspasti.

  8. Izvadite kosti i nastavite kuhati preostali temeljac i meso (ako nema puno tekućine, možete dodati još vode).

  9. Dodajte kupus, krompir, rižu, tjesteninu garbanzo grah i so i biber. Kuhajte još 30 minuta ili dok krompir i riža ne smekšaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..