Mac i cheese kuglice savršeno su jelo koje je izvana hrskavo, a iznutra kremasto.
- 450 gr mac and chessa (skuhani makaroni i sir)
- 1 šolja naerendanog sira
- 1 šolja parmezan sira
- 2 jaja
- 3 kašike mlijeka
- 2 šolje prezle
- ulje za prženje
-
Ovaj recept se odnosi na već pripremljeni mac and cheese. Pravi se tako što stavite vodu u šerpu, posolite i pustite da proključa, zatim stavite makarone da se skuhaju. Kad su se makarone skuhale iscijedite ih. Otopite puter u tavi, dodate otprilike 34 grama brašna, so i biber, sve dobro promiješajte i nastavite miješati nekih 5 minuta. Dodajte 2 šolje mlijeka, svo vrijeme miješajte dok ne dobijete glatku smjesu, nekih 5 minuta otprilike. Dodajte 2 šolje naerendanog sira, miješajte dok se sir ne otopi 2-4 minute. Zatim stavite makarone i dobro sve promiješajte. Sastojci nisu navedeni u receptu s obzirom da se odnosi na već pripremljeno jelo. (57 gr putera, 34 gr brašna, 2 šolje mlijeka, 2 šolje naerendanog sira i 226 gr makarona – elbow).
-
Mac and cheese ostavite u frižider nekih 3-4 sata prije korištenja za dalje.
-
Zatim izvadite i stavite u veliku posudu, dodajte naerendani sir i parmezan. Možete dodati još sira ako želite.
-
Trebalo bi da dobijete teksturu koja se može oblikovati u kuglice.
-
U posudu srednje veličine umutite jaja i ostavite sa strane. U drugu stavite prezlu i ostavite sa strane.
-
Kašikom uzmite smjesu i oblikujte 15 kuglica.
-
Dodajte mlijeko u jaja i promiješajte.
-
Svaku kuglicu uvaljajte u smjesu sa jajima, zatim u prezlu. Stavite na papir za pečenje ili neki drugi kuhinjski papir i stavite u frižider najmanje 30 minuta.
-
U šerpu ili dublju tavu stavite biljno ulje i pustite da se zagrije na srednjoj temperaturi.
-
Zatim dodajte kuglice i pržite oko 4 minute, dok ne dobiju kuglice zlatno smeđu boju i budu hrskave.
-
Nakon toga stavite ih na papirni ubrus kako bi upio masnoću.
-
Servirajte odmah uz marinara sos. Uživajte!