Alžirski kuskus

  • on December 5, 2020
  • Likes!
Alžirski kuskus
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 10 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
 

Ovo pravo alžirsko varivo od kus-kusa punjeno je s tonu povrća i začina. Kus-kus i povrće se savršeno slažu.

Kategorije jela: Povrće, Ručak
Tip kuhinje: Alžirska kuhinja
Tagovi: alzirski kuskus, kuskus, meso, povrce
Porcije: 8
Autor: admin
Sastojci
  • 1 veliki luk fino isjeckan
  • 3 čehne bijelog luka isjeckane
  • 8 pilećih karabataka ili 905 gr janjetine grubo isjeckane
  • 2 mrkve oguljene i izrezane
  • 1/4 repe oguljene i izrezane
  • 2 tikvice izrezane
  • 2 krompira oguljena i izrezana
  • 2 štapa celera isjeckana
  • 1 šolja slanutka iscijeđenog
  • 6 šolja vode
  • 500 gr kuskusa
  • 1 kašika masla
  • 1 i po kašika putera
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja paradajz sosa
  • pola kašike ulja
  • začini
ZAČINI
  • kurkuma
  • mljeveni karanfilić
  • mljeveni kardamon
  • so i biber
  • prstohvat mente
  • garam masala
Instrukcije
  1. Zagrijte veliku duboku tavu ili šerpu na srednjoj temperaturi. Kad se zagrijalo dodajte malo maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo dodajte luk i bijeli luk. Miješajte nekih 2 minute, zatim dodajte piletinu/janjetinu. Začinite sa garam masalom, kurkumom, karanfilićem i kardamonom i sve promiješajte.

  2. Dodajte svo povrće po vrhu mesa zajedno sa 4 šolje vode. Pojačajte temperaturu na najjače. Začinite sa biberom i soli. Kad voda počne da ključa, smanjite temperaturu i krčkajte jelo nekih 40 minuta poklopljeno.

  3. Zatim dodajte paradajz, slanutak i mentu i 2 šolje vode. Kuhajte još 30 minuta, začinite ako želite.

  4. U odvojenoj posudi skuhajte kuskus prema uputstvima na pakovanju. U Alžiru tradicionalno kuskus se potopi u vodu, zatim ulje utrljaju rukama, pa onda rukama uzmu kuskus. Međutim to zahtjeva vremena. Kad je kuskus gotovo dodajte kašiku masla i 2 kašičice putera. Začinite sa soli.

  5. Servirajte kuskus na sredinu tanjira, na vrh stavite meso, a okolo kuskusa stavite povrće ili po mesu. Zatim sos u kojoj se kuhalo jelo pospite po povrću malo. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..