Ovo pravo alžirsko varivo od kus-kusa punjeno je s tonu povrća i začina. Kus-kus i povrće se savršeno slažu.
- 1 veliki luk fino isjeckan
- 3 čehne bijelog luka isjeckane
- 8 pilećih karabataka ili 905 gr janjetine grubo isjeckane
- 2 mrkve oguljene i izrezane
- 1/4 repe oguljene i izrezane
- 2 tikvice izrezane
- 2 krompira oguljena i izrezana
- 2 štapa celera isjeckana
- 1 šolja slanutka iscijeđenog
- 6 šolja vode
- 500 gr kuskusa
- 1 kašika masla
- 1 i po kašika putera
- 1 šolja vode
- 1 šolja paradajz sosa
- pola kašike ulja
- začini
- kurkuma
- mljeveni karanfilić
- mljeveni kardamon
- so i biber
- prstohvat mente
- garam masala
-
Zagrijte veliku duboku tavu ili šerpu na srednjoj temperaturi. Kad se zagrijalo dodajte malo maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo dodajte luk i bijeli luk. Miješajte nekih 2 minute, zatim dodajte piletinu/janjetinu. Začinite sa garam masalom, kurkumom, karanfilićem i kardamonom i sve promiješajte.
-
Dodajte svo povrće po vrhu mesa zajedno sa 4 šolje vode. Pojačajte temperaturu na najjače. Začinite sa biberom i soli. Kad voda počne da ključa, smanjite temperaturu i krčkajte jelo nekih 40 minuta poklopljeno.
-
Zatim dodajte paradajz, slanutak i mentu i 2 šolje vode. Kuhajte još 30 minuta, začinite ako želite.
-
U odvojenoj posudi skuhajte kuskus prema uputstvima na pakovanju. U Alžiru tradicionalno kuskus se potopi u vodu, zatim ulje utrljaju rukama, pa onda rukama uzmu kuskus. Međutim to zahtjeva vremena. Kad je kuskus gotovo dodajte kašiku masla i 2 kašičice putera. Začinite sa soli.
-
Servirajte kuskus na sredinu tanjira, na vrh stavite meso, a okolo kuskusa stavite povrće ili po mesu. Zatim sos u kojoj se kuhalo jelo pospite po povrću malo. Uživajte!