Tavë kosi

  • on December 4, 2020
  • Likes!
Tavë kosi
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 40 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 55 mins
 

Tavë Kosi je nacionalno jelo u Albaniji koje se voli u cijeloj zemlji. Specijalitet je jednostavno jelo od pečene janjetine i riže, posluženo s aromatiziranim umakom od jogurta.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Albanska kuhinja
Tagovi: albanska jela, albanska kuhinja, tave kosi
Porcije: 8
Autor: admin
Sastojci
  • 680 gr janjećih ramena (ili neki drugi dio), očišćen i izrezan
  • 5 kašika putera
  • 2 kašike oštrog brašna
  • 50 gr riže arborio ili bilo koje druge riže kratkog zrna
  • 4 čehne bijelog luka isjeckanog
  • prstohvat origana
  • prstohvat mente
  • 3-4 šolje grčkog jogurta
  • 4 jaja umućena
  • košer soli
  • bibera
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 180 stepeni.

  2. Uzmite manju posudu za pečenje i premažite je puterom.

  3. Premjestite komade janjetine u posudu/tepsiju i začinite sa biberom i soli.

  4. Kad se rerna zagrijala ubacite janjetinu i pecite nekih 40-45 minuta.

  5. Dok se janjetina peče, stavite rižu u manju šerpicu i dodajte pola šolje vode i pustite da proključa.

  6. Kuhajte rižu nekih 7 minuta dok se većina vode ne upije, zatim sklonite sa peći i ostavite sa strane.

  7. Kad se janjetina ispekla izvadite je iz rerne i izvadite svu tečnost u kojoj se meso peklo u posudu. Ostavite janjetinu sa strane. Nemojte isključivati rernu jer će vam još trebati.

  8. U manjoj tavi otopite 3 kašike putera na srednjoj temperaturi.

  9. Dodajte bijeli luk i origano i pržite minutu. Kad luk počne da poprima smeđkastu boju dodajte malo vode i kašiku brašna. Miješajte svo vrijeme, trebalo bi da se dobije gusta smjesa.

  10. Kad se smjesa zgusnula dodajte tečnost u kojoj se pekla janjetina. Dobro promiješajte.

  11. Dodajte preostalu kašiku brašna, kako bi se smjesa još jednom zgusnula. Promiješajte dobro, zatim sklonite šerpu sa peći i ostavite da miruje nekih 5 minuta.

  12. Kad se smjesa malo ohladila, dodajte grčki jogurt i jaja. Sve dobro sjedinite zajedno.

  13. U tepsiju poredajte komade mesa. Pospite rižu preko mesa i praznih dijelova. Zatim pospite smjesu sa jogurtom preko mesa i riže dok ne bude u potpunosti prekriveno.

  14. Pola kašike putera isjeckajte na dijelove i stavite po jelu. Stavite tepsiju u rernu i pecite nekih 40-45 minuta.

  15. Kad je jelo dobilo zlatno smeđu boju, izvadite iz rerne, pustite da se ohladi i pospite svježom mentom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..