Tavë Kosi je nacionalno jelo u Albaniji koje se voli u cijeloj zemlji. Specijalitet je jednostavno jelo od pečene janjetine i riže, posluženo s aromatiziranim umakom od jogurta.
- 680 gr janjećih ramena (ili neki drugi dio), očišćen i izrezan
- 5 kašika putera
- 2 kašike oštrog brašna
- 50 gr riže arborio ili bilo koje druge riže kratkog zrna
- 4 čehne bijelog luka isjeckanog
- prstohvat origana
- prstohvat mente
- 3-4 šolje grčkog jogurta
- 4 jaja umućena
- košer soli
- bibera
-
Uključite rernu na 180 stepeni.
-
Uzmite manju posudu za pečenje i premažite je puterom.
-
Premjestite komade janjetine u posudu/tepsiju i začinite sa biberom i soli.
-
Kad se rerna zagrijala ubacite janjetinu i pecite nekih 40-45 minuta.
-
Dok se janjetina peče, stavite rižu u manju šerpicu i dodajte pola šolje vode i pustite da proključa.
-
Kuhajte rižu nekih 7 minuta dok se većina vode ne upije, zatim sklonite sa peći i ostavite sa strane.
-
Kad se janjetina ispekla izvadite je iz rerne i izvadite svu tečnost u kojoj se meso peklo u posudu. Ostavite janjetinu sa strane. Nemojte isključivati rernu jer će vam još trebati.
-
U manjoj tavi otopite 3 kašike putera na srednjoj temperaturi.
-
Dodajte bijeli luk i origano i pržite minutu. Kad luk počne da poprima smeđkastu boju dodajte malo vode i kašiku brašna. Miješajte svo vrijeme, trebalo bi da se dobije gusta smjesa.
-
Kad se smjesa zgusnula dodajte tečnost u kojoj se pekla janjetina. Dobro promiješajte.
-
Dodajte preostalu kašiku brašna, kako bi se smjesa još jednom zgusnula. Promiješajte dobro, zatim sklonite šerpu sa peći i ostavite da miruje nekih 5 minuta.
-
Kad se smjesa malo ohladila, dodajte grčki jogurt i jaja. Sve dobro sjedinite zajedno.
-
U tepsiju poredajte komade mesa. Pospite rižu preko mesa i praznih dijelova. Zatim pospite smjesu sa jogurtom preko mesa i riže dok ne bude u potpunosti prekriveno.
-
Pola kašike putera isjeckajte na dijelove i stavite po jelu. Stavite tepsiju u rernu i pecite nekih 40-45 minuta.
-
Kad je jelo dobilo zlatno smeđu boju, izvadite iz rerne, pustite da se ohladi i pospite svježom mentom. Uživajte!