Standardno jelo onda kad baš i nemamo neke ideje šta praviti za ručak. Sočna piletina sa rižom je staro classic jelo,a opet neprevaziđeno.
- 1 čitavo pile ili komadi piletine kao što su karabataci, krila, bataci
- 2 šolje jasmin riže ili obične riže
- 1 crvena paprika
- 1 pakovanje gljiva
- 1 luk
- malo mljevene paprike
- malo kurkume
- soli
- začina sa piletinom
- bijeli luk u prahu
- malo timijana
-
Izrežite dijelove piletine ako već nisu odrezani. Začinite sa paprikom, soli, bijelim lukom u prahu i začinima sa piletinom. Stavite u veliku duboku tepsiju/posudu za pečenje. Pecite 40 minuta na 180 stepeni.
-
U međuvremenu izrežite luk, papriku i gljive. U tavi propržite luk i papriku dok ne smekšaju. Dodajte gljive, pržite dok gljive ne smekšaju. Isperite rižu i dodajte je u tavu sa povrćem. Dodajte timijan, pola kašičice kurkume, malo paprike, soli i malo bijelog luka u prahu. Probajte i dodajte još paprike ako je potrebno kako bi riža dobila bogatu boju.
-
Izvadite piletinu iz tepsije, a rižu i povrće stavite u tepsiju. Zatim piletinu dodajte po vrhu riže. Prelijte sa 2 i po šolje vode. Prekrijte tepsiju folijom i vratite u rernu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još nekih pola sata ili dok se riža ne skuha. Zatim sklonite foliju i pustite da se kuha još 5 minuta.