Piletina i riža

  • on December 4, 2020
  • Likes!
Piletina i riža
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 

Standardno jelo onda kad baš i nemamo neke ideje šta praviti za ručak. Sočna piletina sa rižom je staro classic jelo,a opet neprevaziđeno.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Univerzalno jelo
Tagovi: piletina, riza
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 1 čitavo pile ili komadi piletine kao što su karabataci, krila, bataci
  • 2 šolje jasmin riže ili obične riže
  • 1 crvena paprika
  • 1 pakovanje gljiva
  • 1 luk
  • malo mljevene paprike
  • malo kurkume
  • soli
  • začina sa piletinom
  • bijeli luk u prahu
  • malo timijana
Instrukcije
  1. Izrežite dijelove piletine ako već nisu odrezani. Začinite sa paprikom, soli, bijelim lukom u prahu i začinima sa piletinom. Stavite u veliku duboku tepsiju/posudu za pečenje. Pecite 40 minuta na 180 stepeni.

  2. U međuvremenu izrežite luk, papriku i gljive. U tavi propržite luk i papriku dok ne smekšaju. Dodajte gljive, pržite dok gljive ne smekšaju. Isperite rižu i dodajte je u tavu sa povrćem. Dodajte timijan, pola kašičice kurkume, malo paprike, soli i malo bijelog luka u prahu. Probajte i dodajte još paprike ako je potrebno kako bi riža dobila bogatu boju.

  3. Izvadite piletinu iz tepsije, a rižu i povrće stavite u tepsiju. Zatim piletinu dodajte po vrhu riže. Prelijte sa 2 i po šolje vode. Prekrijte tepsiju folijom i vratite u rernu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još nekih pola sata ili dok se riža ne skuha. Zatim sklonite foliju i pustite da se kuha još 5 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..