- 2 i po šolje višenamjenskog brašna
- 2 šolje šećera
- pola šolje ulja
- 1 šolja vode
- pola šolje putera
- 2 jaja
- 2 kašičice vanilije
- 1 kašičica cimeta
- 1- 1 i po kašičica sode
- 11 kašika mlaćenice
- 6 kašika putera
- 1 šolja svijetlo smeđeg šećera
- pola šolje mlijeka
- 4-5 šolja šećera u prahu
-
Uključite rernu na 180 stepeni. Podmažite posudu u kojoj ćete praviti. (tepsija oblik pravougaonika)
-
U veliku posudu dodajte brašno i šećer. Promiješajte dobro i ostavite sa strane.
-
U tavu dodajte puter, ulje i vodu, kuhajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa.
-
Zatim tu smjesu stavite u brašno i dobro promiješajte/izmiksajte dok se ne sjedini.
-
Dodajte cimet, sodu, jaja, vaniliju i mlaćenicu i dobro izmiksajte dok se sve ne sjedini.
-
Smjesu prespite u pripremljenu posudu i pecite nekih 20-25 minuta. Pustite da se kolač ohladi bar 30 minuta prije nego što stavite glazuru.
-
Stavite tavu na kolo na srednju temperaturu, dodajte puter i smeđi šećer.
-
Pustite da smjesa proključa i kuhajte dok ne počne da bude gusta, a smeđi šećer se otopi.
-
Sklonite sa peći i ostavite da se ohladi nekih 2 minute.
-
Zatim dodajte mlijeko i promiješajte.
-
Dodajte šećer u prahu i dobro mutite dok se ne sjedini kako treba.
-
Pospite po kolaču i ostavite malo da odstoji.