Qabili Palau, poznat i kao Kabuli Palau, najistaknutije je afganistansko jelo koje se poslužuje na zabavama, vjenčanjima i proslavama. Qabili je prekrasna mješavina riže, piletine, mrkve, grožđica i orašastih plodova.
- 1 i po šolja basmati riže
- 5 velikih pilećih karabataka
- 1 veliki luk isjeckan
- 60 ml maslinovog ili biljnog ulja plus 2 kašike za poslije
- 5 kašičica soli
- pola šolje pilećeg temeljca
- 2 velike mrkve oguljene i isjeckane kao štapići
- 115 gr crnih grožđica
- pola šolje usitnjenih badema
- 2 kašike šećera
- pola šolje vode
- 2 kašičice kumina
- 1 kašičica kardamona
- 1 kašičica bibera
- 6 šolja vode
-
Uključite rernu na 260 stepeni.
-
Potopite rižu u zdjelu sa vodom, zatim iscijedite u cjedilu. To ponovite tri puta.
-
Operite i posušite piletinu i ostavite je sa strane.
-
Stavite veću duboku tavu na kolo, na veću temperaturu. Stavite 60 ml ulja, zatim stavite luk i miješajte dok luk ne postane smeđ (oko 5-10 minuta). Dodajte piletinu u tavu i začinite sa 3 kašičice soli. Pržite piletinu na srednjoj temperaturi otprilike 5-6 minuta, povremeno okrenite kako bi sa svih strana porumenila. Luk će se već početi karamelizovati i biće kao neka gusta smjesa. Stavite pola pilećeg temeljca u tavu i nastavite miješati kako piletine ne bi zagorila. Potom dodajte ostatak pilećeg temeljca i pustite da proključa, pokrijte aluminijskom folijom i krčkajte nekih 10 minuta. Sos bi trebao da bude tamno smeđ.
-
U drugu veliku tavu dodajte pola šolje vode i pustite da proključa, dodajte mrkvu i kuhajte dok mrkva ne smekša, oko 5-7 minuta. Pažljivo gledajte i pazite da se mrkva ne prekuha. Kad je mrkva skuhana, prospite vodu iz tave (mrkva ostaje). Dodajte 2 kašike ulja, grožđice, bademe i šećer. Miješajte neke 3 minute na srednjoj temperaturi. Grožđice bi trebale izgledati "debelo". Sklonite s kola i stavite mrkvu u zatvorenu vrećicu od aluminijske folije.
-
Izvadite piletinu iz pilećeg temeljca i stavite sa strane. Stavite kumin, karadamon i crni biber u temeljac. Kuhajte nekih 5 minuta da se ugusti.
-
U veliku šerpu stavite 6 šolja vode i preostale 2 kašičice soli. Pustite da proključa, zatim dodajte rižu i kuhajte dok riža ne bude al dente, dakle ne u potpunosti skuhana. Nemojte prekuhati, probajte.
-
Rižu odmah procijedite kroz cjedilo. Vratite rižu nazad u šerpu i dodajte temeljac. Promiješajte dobro. Stavite piletinu preko riže, zatim mrkvu zajedno za aluminijskom folijom stavite preko riže, to će dati fini ukus mrkvi, bez miješanja sa rižom još.
-
Pecite rižu 15 minuta na 260 stepeni, zatim smanjite na 250. Pecite još dodatnih 20 minuta.
-
Na veliki oval stavite piletinu, potom prekrijte rižom. Pospite grožđice, mrkvu i bademe preko riže. Uživajte!