Kabuli pulau

  • on December 3, 2020
  • Likes!
Kabuli pulau
Vrijeme pripreme
1 hr
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
2 hrs
 

Qabili Palau, poznat i kao Kabuli Palau, najistaknutije je afganistansko jelo koje se poslužuje na zabavama, vjenčanjima i proslavama. Qabili je prekrasna mješavina riže, piletine, mrkve, grožđica i orašastih plodova.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Afganistanska kuhinja, Azijska
Tagovi: afganistanska kuhinja, azijska kuhinja, kabuli palao, qabili palau, riza
Porcije: 5
Kalorije: 651 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 i po šolja basmati riže
  • 5 velikih pilećih karabataka
  • 1 veliki luk isjeckan
  • 60 ml maslinovog ili biljnog ulja plus 2 kašike za poslije
  • 5 kašičica soli
  • pola šolje pilećeg temeljca
  • 2 velike mrkve oguljene i isjeckane kao štapići
  • 115 gr crnih grožđica
  • pola šolje usitnjenih badema
  • 2 kašike šećera
  • pola šolje vode
  • 2 kašičice kumina
  • 1 kašičica kardamona
  • 1 kašičica bibera
  • 6 šolja vode
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 260 stepeni.

  2. Potopite rižu u zdjelu sa vodom, zatim iscijedite u cjedilu. To ponovite tri puta.

  3. Operite i posušite piletinu i ostavite je sa strane.

  4. Stavite veću duboku tavu na kolo, na veću temperaturu. Stavite 60 ml ulja, zatim stavite luk i miješajte dok luk ne postane smeđ (oko 5-10 minuta). Dodajte piletinu u tavu i začinite sa 3 kašičice soli. Pržite piletinu na srednjoj temperaturi otprilike 5-6 minuta, povremeno okrenite kako bi sa svih strana porumenila. Luk će se već početi karamelizovati i biće kao neka gusta smjesa. Stavite pola pilećeg temeljca u tavu i nastavite miješati kako piletine ne bi zagorila. Potom dodajte ostatak pilećeg temeljca i pustite da proključa, pokrijte aluminijskom folijom i krčkajte nekih 10 minuta. Sos bi trebao da bude tamno smeđ.

  5. U drugu veliku tavu dodajte pola šolje vode i pustite da proključa, dodajte mrkvu i kuhajte dok mrkva ne smekša, oko 5-7 minuta. Pažljivo gledajte i pazite da se mrkva ne prekuha. Kad je mrkva skuhana, prospite vodu iz tave (mrkva ostaje). Dodajte 2 kašike ulja, grožđice, bademe i šećer. Miješajte neke 3 minute na srednjoj temperaturi. Grožđice bi trebale izgledati "debelo". Sklonite s kola i stavite mrkvu u zatvorenu vrećicu od aluminijske folije.

  6. Izvadite piletinu iz pilećeg temeljca i stavite sa strane. Stavite kumin, karadamon i crni biber u temeljac. Kuhajte nekih 5 minuta da se ugusti.

  7. U veliku šerpu stavite 6 šolja vode i preostale 2 kašičice soli. Pustite da proključa, zatim dodajte rižu i kuhajte dok riža ne bude al dente, dakle ne u potpunosti skuhana. Nemojte prekuhati, probajte.

  8. Rižu odmah procijedite kroz cjedilo. Vratite rižu nazad u šerpu i dodajte temeljac. Promiješajte dobro. Stavite piletinu preko riže, zatim mrkvu zajedno za aluminijskom folijom stavite preko riže, to će dati fini ukus mrkvi, bez miješanja sa rižom još.

  9. Pecite rižu 15 minuta na 260 stepeni, zatim smanjite na 250. Pecite još dodatnih 20 minuta.

  10. Na veliki oval stavite piletinu, potom prekrijte rižom. Pospite grožđice, mrkvu i bademe preko riže. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..