Ovaj jednostavni recept za ramen nudle sa tantan rezancima je zapravo najbolji. Ima jednako dubok i gust okus kao pravi, ali puno je lakši za vaše tijelo. Također treba samo 10 minuta kuhanja, ko može odoljeti?
- 3 kašike Tsuyu japanskog sosa za rezance
- 2 kašike tahini paste
- 1 kašika čili ulja
- 2 kašike čili ulja ili običnog ulja
- 3 čehna bijelog luka isjeckanog
- 1 kašičica đumbira
- 1 kašika Kineske čili paste
- 1 kašika sosa od ostriga
- 226 gr mljevene svinjetine, govedine ili piletine
- 3 kašike vina od riže
- 1 l vode
- 2 šolje nezaslađenog soja, zobenog mlijeka ili od indijskih oraščića
- 2 kašičice piletine u prahu/bujona
- 1 mali kineski kupus, odrežite dio i odvojite svaki list
- šaka klica graha
- 2 porcije ramen nudli
- 1-2 mlada luka isjeckana
- 1 ramen jaje
-
Dodajte sve sastojke iz kategorije Za sos, umutite dobro dok se ne sjedini sve. Ostavite sa strane.
-
U šerpu srednje veličine, stavite vodu, sojino mlijeko i piletinu u prahu. Poklopite i pustite da se krčka. Pažljivo gledajte jer može lako pokipiti.
-
Na kolo stavite veliku vok tavu, dodajte čili ulje, bijeli luk i đumbir. Pržite nekih 30 tak sekundi ili dok ne osjetite miris. Zatim dodajte kinesku čili pastu i sos od ostriga. Pržite nekih 45 sekundi do jednu minutu., onda dodajte mljeveno meso. Drvenom kašikom razbijte meso i pržite još jednu minutu. Dodajte vino od riže i pržite 3-4 minute ili dok meso ne promijeni boju, miješajte. Sklonite sa peći i poklopite da ostane toplo.
-
U šerpu stavite vodu i pustite da proključa, zatim dodajte so i kineski kupus i kuhajte minutu. Potom izvadite iz vode, iscijedite kupus (vodu ostavite) i ostavite sa strane.
-
U vodu u kojoj se kuhao kupus stavite nudle i skuhajte ih, njima treba baš brzo. Dok se nudle kuhaju promiješajte pola napravljenog sosa i pola supe u posude koje ćete servirati.
-
Iscijedite nudle i dodajte u posude za serviranje, Promiješajte nudle u sosu koji ste stavili u posude, zatim stavite klice graha, kupus, mljeveno meso, ramen jaje, isjeckani mladi luk i možete još sjemenke od susama.
Umjesto Tsuyu sosa možete koristiti Terjaki sos ili soja sos.