Ovako napravljen banan hljeb ima super vlažnu teksturu, laganog je okusa i prekrasne zlatno smeđe boje izvana. Ovaj recept za hljeb od banane je veganski i bez glutena. Napravljen je s mješavinom bademovog i kokosovog brašna i nema dodani šećer, samo je zaslađen prezrelim bananama!
- 3 prezrele banane (kao truhle)
- pola šolje bademovog putera
- 1 jaje od lana (1 kašika mljevenog lana + 3 kašike vode)
- 1 kašičica vanilije
- 79 ml nemliječnog jogurta
- 1 šolja bademovog brašna
- 43 gr kokosovog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- pola šolje nasjeckane tamne čokolade
-
Uključite rernu na 180 stepeni i posprejajte posudu za hljeb (otprilike dimenzija 27 X 13 X 7 cm).
-
U veliku posudu stavite banane i zgnječite ih dobro viljuškom ili priborom za krompir.
-
Zatim dodajte bademov puter, jaja od lana, vaniliju i jogurt, sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.
-
U manju posudu stavite bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i cimet i dobro sve sjedinite.
-
Iz veće posude sastojke dodajte u posudu sa brašnom i sve dobro promiješajte.
-
Čokoladu možete dodati u smjesu ili na kraju po hljebu.
-
Dodajte tako napravljenu smjesu u pripremljenu posudu.
-
Pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica koju zabodete na sredini hljeba ne izađe čista.