Rižoto sa gljivama

  • on November 30, 2020
  • Likes!
  • November 30, 2020
Rižoto sa gljivama
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Veganski rižoto sa gljivama u kremastom kokos sosu. Ovaj rižoto je bez mliječnih proizvoda, gluten-free je i sadrži zdrave prirodne proteine iz slanutka. Savršen je za večeru.

Kategorije jela: Večera
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: gljive, gluten free, rizoto, slanutak, veganska ishrana, veganski recepti
Porcije: 4
Kalorije: 322 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 120 gr riže za rižoto
  • 1 srednji luk isjeckan
  • 2 velike čehne bijelog luka isjeckane
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 60 ml bijelog vina
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 120 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 200 gr gljiva isjeckanih
  • 150 gr slanutka u konzervi
  • 1 šolja soja sosa gluten-free ili tamari sosa
  • 1 kašika balzamika
  • malo svježeg peršuna
  • bibera
  • morske soli
Instrukcije
  1. Stavite tavu na kolo na srednju temperaturu, zatim stavite 1 kašiku kokosovog ulja, dodajte pola luka i 1 čehnu bijelog luka i pržite nekoliko minuta.

  2. Dodajte rižu, pržite minutu, zatim dodajte vino, miješajte konstantno dok se vino ne apsorbuje.

  3. Dodajte pola šolje pilećeg temeljca i kuhajte na niskoj temperaturi dok se temeljac ne apsorbuje. Miješajte povremeno, zatim dodajte još pilećeg temeljca i kuhajte sve dok rižoto ne postane kremast (oko 15 minuta).

  4. U drugu tavu stavite kašiku kokosovog ulja, dodajte preostalo luka što je ostalo i bijelog luka takođe. Pržite nekoliko minuta na srednjoj temperaturi.

  5. Dodajte gljive i slanutak i pržite još nekih 3-5 minuta. Dodajte balzamiko, soja sos i kokosovo mlijeko i pustite da se krčka nekih 5 minuta, povremeno promiješajte. Začinite biberom, soli i peršunom za bolji okus.

  6. Smjesu sa gljivama i slanutkom dodajte u rižoto, promiješajte i servirajte. Uživajte!

Bilješke o receptu

Možete koristiti i neko drugo mlijeko na biljnoj osnovi, ali tekstura rižota neće biti toliko kremasta kao sa kokosovim mlijekom.

Umjesto slanutka, možete koristiti grašak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..