Veganski rižoto sa gljivama u kremastom kokos sosu. Ovaj rižoto je bez mliječnih proizvoda, gluten-free je i sadrži zdrave prirodne proteine iz slanutka. Savršen je za večeru.
- 120 gr riže za rižoto
- 1 srednji luk isjeckan
- 2 velike čehne bijelog luka isjeckane
- 2 kašike kokosovog ulja
- 60 ml bijelog vina
- 300 ml pilećeg temeljca
- 120 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 200 gr gljiva isjeckanih
- 150 gr slanutka u konzervi
- 1 šolja soja sosa gluten-free ili tamari sosa
- 1 kašika balzamika
- malo svježeg peršuna
- bibera
- morske soli
-
Stavite tavu na kolo na srednju temperaturu, zatim stavite 1 kašiku kokosovog ulja, dodajte pola luka i 1 čehnu bijelog luka i pržite nekoliko minuta.
-
Dodajte rižu, pržite minutu, zatim dodajte vino, miješajte konstantno dok se vino ne apsorbuje.
-
Dodajte pola šolje pilećeg temeljca i kuhajte na niskoj temperaturi dok se temeljac ne apsorbuje. Miješajte povremeno, zatim dodajte još pilećeg temeljca i kuhajte sve dok rižoto ne postane kremast (oko 15 minuta).
-
U drugu tavu stavite kašiku kokosovog ulja, dodajte preostalo luka što je ostalo i bijelog luka takođe. Pržite nekoliko minuta na srednjoj temperaturi.
-
Dodajte gljive i slanutak i pržite još nekih 3-5 minuta. Dodajte balzamiko, soja sos i kokosovo mlijeko i pustite da se krčka nekih 5 minuta, povremeno promiješajte. Začinite biberom, soli i peršunom za bolji okus.
-
Smjesu sa gljivama i slanutkom dodajte u rižoto, promiješajte i servirajte. Uživajte!
Možete koristiti i neko drugo mlijeko na biljnoj osnovi, ali tekstura rižota neće biti toliko kremasta kao sa kokosovim mlijekom.
Umjesto slanutka, možete koristiti grašak.