- 2.5 šolje skuhane raskomadane piletine
- pola šolje dresinga od plavog sira
- so
- biber
- 4 kašike hladnog putera
- 3 čehne bijelog luka isjeckanog
- pola šolje luka
- 1 štap celera fino izrezanog
- 1 konzerva paradajza 411 gr
- 2 i po šolje pilećeg temeljca
- 1 i po šolja vode
- 450 gr penne paste ili neke druge po izboru
- pola šolje buffalo sosa, ako nemate onda može BBQ sos
- 226 gr krem sira
- 1 šolja naerendanog sira
- 1 šolja naerendane mocarele
- malo mladog luka
-
Stavite piletinu u šerpu, stavite vodu i kuhajte je nekih 15 minuta, zatim sklonite sa peći i prospite vodu iz šerpe. Uzmite dvije viljuške i raskomadajte piletinu. Začinite pomalo sa biberom i soli. Pospite sa dresingom i ostavite tako da stoji.
-
Veliku duboku tavu stavite na kolo na srednju temperaturu, stavite 2 kašike putera. Dodajte luk, bijeli luk i celer. Pržite nekih 5 minuta dok povrće ne smekša.
-
Dodajte paradajz iz konzerve izrezan (ako nije, vi izrežite), pileći temeljac i vodu. Pustite da provri. Kad je provrilo dodajte tjesteninu i promiješajte sve.
-
Pokrijte i pustite da se kuha nekih 10-13 minuta.
-
Smanjite temperaturu na niže. Dodajte bufalo/BBQ sos, krem sir i naerendani sir. Promiješajte, sos će ispočetka izgledati tanko, ali kako se bude kuhalo biće gušći. Potom dodajte piletinu.
-
Kad se sos ugustio, dodajte 2 kašike hladnog putera.
-
Po vrhu možete posuti mladog luka. Uživajte!