Jelo od piletine, povrća i meda, skuhano do savršenstva i preliveno slatko kiselim sosom.
- 1 kašika biljnog ulja + jedna kašičica
- 1 šolja tanko izrezane mrkve
- 2 šolje brokule (cvjetovi)
- 450 gr pilećih fileta izrezanih na kockice
- 4 čehne bijelog luka isjeckanog
- 59 ml pilećeg temeljca ili vode
- 59 ml soja sosa
- 3 kašike meda
- 2 kašičice kukuruznog škroba
- soli i bibera
-
Stavite veću tavu na kolo (srednja temperatura), zatim dodajte kašičicu ulja.
-
Dodajte brokulu i mrkvu, pržite nekih 4 minute ili dok povrće ne smekša.
-
Kad je povrće smekšalo, sklonite ga u tanjir i pokrijte ga.
-
Tavu očistite papirnim ubrusom i temperaturu povećajte na najjače.
-
Dodajte preostalu kašiku ulja.
-
Piletinu posolite i pobiberite, zatim je stavite u tavu. Pržite je nekih 3-4 minute sa svih strana dok ne dobije boju zlatno smeđu.
-
Dodajte bijeli luk u tavu i pržite nekih 30 tak sekundi.
-
Dodajte povrće ponovo nazad u tavu i pržite još neke 2 minute ili dok se povrće ne ugrije.
-
U posudu stavite med, soja sos i pileći temeljac. Promiješajte.
-
U manju posudu stavite kukuruzni škron i jednu kašiku hladne vode, promiješajte.
-
Smjesu sa soja sosom prespite u tavu i kuhajte nekih30 tak sekundi.
-
Dodajte kukuruzni škrob i pustite da provri. Kuhajte još jednu minutu dok se sos ne ugusti.
-
Servirajte odmah. Možete sa rižom ili nečim drugim po želji.