Američka pita sa piletinom

  • on November 27, 2020
  • Likes!
  • November 27, 2020
Američka pita sa piletinom
Vrijeme pripreme
40 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 25 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americka pita, piletina, pita, pita od piletine, pita sa piletinom
Porcije: 10
Kalorije: 476 kcal
Autor: admin
Sastojci
Za tijesto
  • 2 i po šolje višenamjenskog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja hladnog neslanog putera izrezanog na kockice
  • pola šolje mlijeka
  • 1-2 kašike hladne vode
  • 1 veće jaje umućeno
Za fil
  • 57 gr putera
  • 1 manji luk isjeckan
  • 2 srednje mrkve isjeckane (oko1 šolja)
  • 1 štap celera isjeckanog (pola šolje)
  • 2 čehna bijelog luka isjeckanog
  • 45 gr brašna
  • 1 i po kašičica svježeg timijana isjeckanog
  • 1 kašika isjeckanog peršuna
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice crnog bibera
  • 250 ml pilećeg temeljca
  • pola šolje vrhnja za kuhanje
  • 3 šolje skuhane raskomadane piletine
  • 1 šolja zamrznutog graška
Instrukcije
Tijesto
  1. U veću posudu stavite brašno, šećer i so. Dodajte puter i sve promiješajte dobro. Smjesu stavite na čistu površinu i oklagijom razvaljajte. Smjesa će se dosta ljuštiti. Smjesu vratite u posudu i stavite u zamrzivač na 15 minuta da se ohladi.

  2. Izvadite iz frižidera i dodajte mlijeko. Koristite kašiku da promiješate, potom rukom promiješajte i oblikujte tijesto kao loptu. Ako je smjesa previše suha, dodajte vodu, po jednu kašiku. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte svaki dio kako bi bio ravan. Svaki taj dio zamotajte plastičnom folijom i stavite u frižider dok pravite fil.

Za fil
  1. U veću tavu na srednjoj temperaturi stavite puter da se otopi. Dodajte luk, mrkvu, celer i bijeli luk i pržite dok povrće ne smekša, povremeno miješajući. Dodajte brašno, so, biber, persun tamijan, temeljac i vrhnje za kuhanje, miješajte svo vrijeme dok se ne rastvore grudvice od brašna. Tako kuhajte nekih 10 minuta. Zatim dodajte raskomadanu piletinu i grašak, promiješajte. Sklonite sa peći i ostavite sa strane.

  2. Uključite rernu na 200 stepeni.

  3. Izvadite tijesto iz frižidera. Na posudi koju ste posuli brašnom stavite tijesto i razvaljajte oklagijom otprilike da bude 30 tak centimetara, oblik pizze. (Ako koristite četvrtastu tepsiju onda tijesto razvaljajte t tom obliku). Premjestite tijesto u tepsiju. Višak tijesta odsijecite. Na tijesto stavite fil. Zatim stavite preostali dio tijesta na fil kako bi prekrili pitu. Krajeve tijesta stisnite povežite prstima ili viljuškom. Nožem malo presijecite po sredini pite. Kuhinjskom četkicom premažite pitu sa ranije umućenim jajetom.

  4. Pecite nekih 45 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatno braonkastu boju. Ohladite 10 minuta, zatim osijecite na komade i servirajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..