Puter piletina

  • on November 26, 2020
  • Likes!
  • November 26, 2020
Puter piletina
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Komadići piletine kuhani u bogatom i kremastom indijskom umaku sa maslacem.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Indijska kuhinja
Tagovi: indijska jela, indijska kuhinja, piletina, puter, puter piletina
Porcije: 8
Kalorije: 386 kcal
Autor: admin
Sastojci
Za marinadu piletine
  • 1 i po kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 2 kašičice garam masala začina
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica čilija u prahu
  • 1 kašičica košer soli
  • 907 gr pilećih karabataka otkoštenih, isjeckanih
Za sos
  • 3 kašike pročišćenog putera
  • 1 žuti luk isjeckan
  • 3 čehne bijelog luka isjeckanog
  • 1 kašika garam masala začina
  • 1 kašika svježe naerendanog đumbira
  • 1 kašičica čilija u prahu
  • 1 kašičica korijandera
  • pola kašičice kajenske paprike
  • 400 gr paradajz sosa
  • 1 i po šolja kokosove kreme
  • košer soli
  • bibera
  • korijandera svježeg
Instrukcije
  1. U veliku posudu stavite maslinovo ulje, bijeli luk u prahu, garam masalu, kumin, čili i so. Promiješajte sve.

  2. Dodajte piletinu i marinirajte je. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati ili preko noći.

  3. Da bi napravili sos, u tavu na srednjoj temperaturi stavite 2 kašike prečišćenog putera.

  4. Premjestite piletinu u tavu (bez marinade) i propržite je sa svih strana kako bi dobila braonkastu boju.

  5. Premjestite piletinu na tanjir. Dodajte preostalu kašiku putera u tavu.

  6. Dodajte luk, bijeli luk, garam masalu, đumbir, čili, korijander i kajensku papriku. Sve promiješajte.

  7. Pržite nekih 45 sekundi, zatim dodajte paradajz sos, kuhajte nekih 5 minuta, povremeno promiješajte.

  8. Dodajte kremu od kokosa. Piletinu vratite u tavu, drvenom kašikom potopite piletinu u sos.

  9. Kuhajte nekih 10-15 minuta, dok se piletina dobro ne skuha.

  10. Začinite sa biberom i soli ako je potrebno. Ukrasite sa nasjeckanim korijanderom i servirajte toplo.

Bilješke o receptu

Umjesto putera možete koristiti kokosovo ulje.

Umjesto kreme od kokosa možete koristiti tešku kremu ili vrhnje za šlag.

Ako nemate svježi đumbir koristite đumbir u prahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..