Komadići piletine kuhani u bogatom i kremastom indijskom umaku sa maslacem.
- 1 i po kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 2 kašičice garam masala začina
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica košer soli
- 907 gr pilećih karabataka otkoštenih, isjeckanih
- 3 kašike pročišćenog putera
- 1 žuti luk isjeckan
- 3 čehne bijelog luka isjeckanog
- 1 kašika garam masala začina
- 1 kašika svježe naerendanog đumbira
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica korijandera
- pola kašičice kajenske paprike
- 400 gr paradajz sosa
- 1 i po šolja kokosove kreme
- košer soli
- bibera
- korijandera svježeg
-
U veliku posudu stavite maslinovo ulje, bijeli luk u prahu, garam masalu, kumin, čili i so. Promiješajte sve.
-
Dodajte piletinu i marinirajte je. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati ili preko noći.
-
Da bi napravili sos, u tavu na srednjoj temperaturi stavite 2 kašike prečišćenog putera.
-
Premjestite piletinu u tavu (bez marinade) i propržite je sa svih strana kako bi dobila braonkastu boju.
-
Premjestite piletinu na tanjir. Dodajte preostalu kašiku putera u tavu.
-
Dodajte luk, bijeli luk, garam masalu, đumbir, čili, korijander i kajensku papriku. Sve promiješajte.
-
Pržite nekih 45 sekundi, zatim dodajte paradajz sos, kuhajte nekih 5 minuta, povremeno promiješajte.
-
Dodajte kremu od kokosa. Piletinu vratite u tavu, drvenom kašikom potopite piletinu u sos.
-
Kuhajte nekih 10-15 minuta, dok se piletina dobro ne skuha.
-
Začinite sa biberom i soli ako je potrebno. Ukrasite sa nasjeckanim korijanderom i servirajte toplo.
Umjesto putera možete koristiti kokosovo ulje.
Umjesto kreme od kokosa možete koristiti tešku kremu ili vrhnje za šlag.
Ako nemate svježi đumbir koristite đumbir u prahu.