Zdrave, sočne i ukusne pureće pljeskavice od mljevene puretine i jednostavnog začina.
- 450 gr mljevene puretine
- pola kašičice bijelog luka u prahu
- pola kašičice luka u prahu
- 1 i po kašika kečapa
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica balzamika
- prstohvat soli
- pola kašičice bibera
- 33 gr prezle
- 1 jaje
- 4 zemičke
- 1 kašika kanola ulja
- kečapa
- majoneze
- senfa
- BBQ sosa
- liske salate
- paradajz
- luk
- kisele krastavice
- avokado
-
U posudu stavite meso, bijeli luk u prahu, luk u prahu, kečap, senf, balzamiko, so, biber, jaje i prezlu. Koristeći viljušku izmiješajte sve sastojke.
-
Oblikujte 4 pljeskavice. Palcem napravite udubljenje u središtu svake pljeskavice. Ako pečete, stavite pljeskavice na tanjir obložen pergamentnim papirom i zamrznite 20 minuta.
-
U tavu stavite kanola ulje i zagrijte ga na srednjoj temperaturi. Kad se ulje zagrijalo stavite pljeskavice i pržite sa svih strana nekih 4-5 minuta.
-
Roštilj: Zamrznite pljeskavice 20 minuta prije pečenja (to će vam pomoći zadržati oblik pljeskavica.) Pržite nekoliko minuta sa svake strane.
Pećnica: Pecite na 190 stepeni 25-30 minuta. Zatim pecite u tavi po 2 minute sa svake strane.
-
Ispečene pljeskavice stavite na zemičku/veknu i stavljajte sastojke po odabiru.