Mafini od cimeta i banane okusa su poput hljeba od banane u obliku muffina! Savršeno su lagane i vlažne, prepune okusa banane i svaki put se lijepo ispeku. Prelivene maslacem i slatkim cimetom koji se mrvi. Sve što trebate je jedna zdjela i nije potreban mikser!
- 135 gr šećera
- pola šolje biljnog ulja ili kanola ulja
- 2 veća jaja
- 2 manje banane zgnječene
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- 213 gr višenamjenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- pola kašičice soli
- pola kašičice cimeta
- 3 kašike putera otopljenog
- 50 gr šećera
- pola kašičice cimeta
-
Uključite rernu na 190 stepeni. Pouljite/posprejajte posudu za mafine.
-
U posudu srednje veličine stavite šećer, ulje, jaja i izmiksajte. Dodajte banane i vanilin ekstrakt. Izmiksajte.
-
Dodajte brašno, sodu, so i cimet i promiješajte dok se ne sjedini dobro.
-
Sipajte smjesu u posudu za mafine.
-
Pecite nekih 17-20 minuta ili dok čačkalica koju zabodete ne izađe čista, a mafini se podignu. Mafini na vrhu ne bi trebalo da izgledaju vlažno jer to znači da se nisu ispekli dobro.
-
Izvadite mafine iz peći.
-
U posudu promiješajte šećer i cimet, u drugu malu posudu stavite otopljeni puter. Vrhove mafina stavite prvo u puter pa u smjesu sa cimetom i šećerom. Servirajte vruće ili dok se ne ohlade u potpunosti. Uživajte!