- 3 šolje višenamjenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- pola kašičice muškatnog oraščića
- pola kašičice soli
- 1 i po šolja biljnog ulja
- 1 i po šolja šećera
- pola šolje smeđeg šećera
- 3 čitava jaja
- 2 kašičice ekstrakta od vanilije
- 4 velike Greni Smit jabuke
- 1 šolja oraha grubo isjeckanih
- 3 kašike putera
- 3 kašike smeđeg šećera
- 3 kašike šećera
- 3 kašike teške kreme
- pola kašičice ekstrakta od vanilije
-
Pouljite tepsiju u kojoj ćete peći oblik pravougaonika).
-
Uključite rernu na 170 stepeni.
-
U posudu srednje veličine stavite brašno, sodu, cimet, muškatni oraščić i so.
-
U drugu posudu stavite biljno ulje i obje vrste šećera, izmiksajte dobro mikserom.
-
Dok se miksa dodajte po jedno jaje u posudu, kad se izmiksalo, dodajte vanilin ekstrakt i izmiksajte.
-
Polako dodavajte suhe sastojke sa brašnom, sve izmiksajte.
-
Ogulite jabuke i isjeckajte ih na male komadiće, zatih ih dodajte u tijesto. Dodajte i orahe u tijesto. Sve posložite u tepsiju.
-
Pecite nekih 45-50 minuta ili dok čačkalica koju zabodete ne izađe čista.
-
Kad sta izvadili kolač, u manju tavu stavite sve sastojke za glazuru i pustite da provri. Kuhajte i miješajte istovremeno jednu minutu.
-
Sklonite sa peći i tako prespite preko vrućeg kolača.
-
Ohladite kolač ili servirajte toplo.