- 450 gr tjestenine po izboru
- pola kašike neslanog putera
- 6 listova suhog mesa/slanine dimljenog izrezanog
- 450 gr oguljenih škampi
- 2 kašike bijelog vina ili pilećeg temeljca
- 2 čehna bijelog luka isjeckanog
- 2 šolje vrhnja za kuhanje
- 50 gr parmezana
- 2 kašike svježeg peršuna ili bosiljka isjeckanog
- 1 limun, samo korica
- soli
- bibera
-
U ključalu slanu vodu stavite tjesteninu i skuhajte je.
-
Dok se tjestenina kuha, veliku tavu stavite na kolo i stavite puter. Kad se puter otopio stavite suho meso/slaninu, pržite nekoliko minuta dok ne postane hrskavo.
-
Dodajte škampe i pržite još malo, dok ne postanu roze. Kašikom prenesite sve u posudu.
-
Dodajte vino u tavu u kojoj ste pržili škampe i sastružite drvenom kašikom sve sa dna, napravite glazuru. Dodajte bijeli luk i kuhajte par minuta dok se ne bude osjetio miris bijelog luka.
-
Dodajte vrhnje za kuhanje i smanjite temperaturu, dodajte parmezan i miješajte dok se ne otopi. Dodajte pola isjeckanog bosiljka/peršuna, začinite sa soli i biberom.
-
Dodajte škampe, tjesteninu i suho meso u tavu i sve dobro promiješajte. Pobrinite se da tjestenina bude utopljena u sosu.
-
Začinite sa preostalim bosiljkom, naribajte malo korice od limuna, malo parmezana sira i bibera. Uživajte!