Kremasta pasta sa škampima

  • on November 25, 2020
  • Likes!
  • November 25, 2020
Kremasta pasta sa škampima
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: pasta, skampe, tjestenina
Porcije: 6
Kalorije: 768 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 450 gr tjestenine po izboru
  • pola kašike neslanog putera
  • 6 listova suhog mesa/slanine dimljenog izrezanog
  • 450 gr oguljenih škampi
  • 2 kašike bijelog vina ili pilećeg temeljca
  • 2 čehna bijelog luka isjeckanog
  • 2 šolje vrhnja za kuhanje
  • 50 gr parmezana
  • 2 kašike svježeg peršuna ili bosiljka isjeckanog
  • 1 limun, samo korica
  • soli
  • bibera
Instrukcije
  1. U ključalu slanu vodu stavite tjesteninu i skuhajte je.

  2. Dok se tjestenina kuha, veliku tavu stavite na kolo i stavite puter. Kad se puter otopio stavite suho meso/slaninu, pržite nekoliko minuta dok ne postane hrskavo.

  3. Dodajte škampe i pržite još malo, dok ne postanu roze. Kašikom prenesite sve u posudu.

  4. Dodajte vino u tavu u kojoj ste pržili škampe i sastružite drvenom kašikom sve sa dna, napravite glazuru. Dodajte bijeli luk i kuhajte par minuta dok se ne bude osjetio miris bijelog luka.

  5. Dodajte vrhnje za kuhanje i smanjite temperaturu, dodajte parmezan i miješajte dok se ne otopi. Dodajte pola isjeckanog bosiljka/peršuna, začinite sa soli i biberom.

  6. Dodajte škampe, tjesteninu i suho meso u tavu i sve dobro promiješajte. Pobrinite se da tjestenina bude utopljena u sosu.

  7. Začinite sa preostalim bosiljkom, naribajte malo korice od limuna, malo parmezana sira i bibera. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..