Slatko-Kiseli Karfiol

  • on November 21, 2020
  • Likes!
  • November 21, 2020
5 from 1 vote
Slatko-Kiseli Karfiol
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 
Kategorije jela: Večera
Tagovi: karfiol
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
Karfiol
  • 1 glavica karfiola
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja vode
Slatko kiseli sos
  • pola šolje javorovog sirupa ili sirupa od agave
  • pola šolje soja sosa
  • 3 kašike rižinog sirćeta
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1-2 čehne bijelog luka isjeckanog
  • malo đumbira isjeckanog
  • 1-2 kašičice čili sosa
  • 1 kašika kukuruznog škroba + 59ml vode (1/4 šolje)
Preljev
  • 2 mlada luka isjeckana
  • sjemenke od susama
Instrukcije
  1. Podmažite pleh sa maslinovim uljem. Uključite rernu na 220 stepeni.

  2. Isjeckajte karfiol na manje dijelove.

  3. U veću posudu stavite vodu i brašno. Umijesite dobro.

  4. Svaki dio karfiola uvaljajte u smjesu sa brašnom i vodom i stavite na pleh.

  5. Pecit enekih 20-25 minuta (prevrnite nakon 10 tak minuta).

  6. Dok se karfiol peče napravite sos. U duboku tavu na srednjoj temperaturi stavite soja sos ijavorov sirup i promiješajte dobro.

  7. Zatim dodajte rižino sirće i ulje od susama, promiješajte.

  8. Dodajte bijeli luk, đumbir i čili sos, promiješajte.

  9. U manju posudu stavite kukuruzni škrob i vodu (59 ml), promiješajte dobro. Dodajte smjesu u sos i promiješajte sve zajedno.

  10. Pustite da se sos kuha dok ne dobijete gustu i ljepljivu smjesu.

  11. U veliku posudu stavite karfiol i sos i dobro promiješajte. Pospite mladim lukom i sjemnekama od susama. Uživajte.

Komentari

  • 5 stars
    Super

    Ghost November 26, 2020 10:24 pm Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..