- 1 glavica karfiola
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 šolja brašna
- 1 šolja vode
- pola šolje javorovog sirupa ili sirupa od agave
- pola šolje soja sosa
- 3 kašike rižinog sirćeta
- 1 kašika susamovog ulja
- 1-2 čehne bijelog luka isjeckanog
- malo đumbira isjeckanog
- 1-2 kašičice čili sosa
- 1 kašika kukuruznog škroba + 59ml vode (1/4 šolje)
- 2 mlada luka isjeckana
- sjemenke od susama
-
Podmažite pleh sa maslinovim uljem. Uključite rernu na 220 stepeni.
-
Isjeckajte karfiol na manje dijelove.
-
U veću posudu stavite vodu i brašno. Umijesite dobro.
-
Svaki dio karfiola uvaljajte u smjesu sa brašnom i vodom i stavite na pleh.
-
Pecit enekih 20-25 minuta (prevrnite nakon 10 tak minuta).
-
Dok se karfiol peče napravite sos. U duboku tavu na srednjoj temperaturi stavite soja sos ijavorov sirup i promiješajte dobro.
-
Zatim dodajte rižino sirće i ulje od susama, promiješajte.
-
Dodajte bijeli luk, đumbir i čili sos, promiješajte.
-
U manju posudu stavite kukuruzni škrob i vodu (59 ml), promiješajte dobro. Dodajte smjesu u sos i promiješajte sve zajedno.
-
Pustite da se sos kuha dok ne dobijete gustu i ljepljivu smjesu.
-
U veliku posudu stavite karfiol i sos i dobro promiješajte. Pospite mladim lukom i sjemnekama od susama. Uživajte.
Super