- 2 šolje šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 šolja brašna
- 4-5 jaja
- pola šolje mlijeka
- pola šolje vode
- 1 kašika šećera u prahu
- 1 kašika putera
- pola kašike ulja
- 500 ml ulja za prženje tulumbi
-
U šerpu stavite šećer, vodu i vanilin šećer, promiješajte sve dobro i stavite na kolo na najvećoj temperaturi da proključa. Kad pjena nestane agda je gotova.
-
U šerpu stavite šećer u prahu, mlijeko, vodu, puter i ulje. Pustite da proključa.
-
Kad proključa stavite brašno i miješajte konstantno oko 2 minute.
-
Tijelo stavite u zdjelu i pustite da se hladi nekih 5 minuta. Kad se ohladilo, stavite jedno jaje i umutite mikserom, zatim dodajte drugo jaje i nastavite mutiti mikserom. Dodajte još jedno i izmiksajte i tako sve redom.
-
U tavu stavite ulje, nemojte grijati ulje. Špricom za tulumbe istiskajte smjesu i presijecite je kad dobijete veličinu koju želite. Temperaturu uključite na srednje i pržite tulumbe. Povremeno okrenite tulumbe. Kad su tulumbe lijepo porumenile izvadite ih i stavljajte na papirni ubrus kako bi upio masnoću.
-
Tulumbe stavite u hladnu agdu, promiješajte ih da upiju agdu. Izvadite ih u tepsiju. Agda koja vam ostane prelijte je preko tulumbi.
Bitno je da ulje bude hladno jer ako ih pržite na vrućem ulju one će izgubiti oblik. U agdu možete dodati i limun.