Tulumbe

  • on November 19, 2020
  • Likes!
  • November 19, 2020
Tulumbe
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 
Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Bosanska
Tagovi: bajramski kolaci, bosanska jela, bosanska kuhinja, desert, kolaci, tulumbe
Porcije: 20
Autor: admin
Sastojci
Agda
  • 2 šolje šećera
  • 2 vanilin šećera
Tulumbe
  • 1 šolja brašna
  • 4-5 jaja
  • pola šolje mlijeka
  • pola šolje vode
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 kašika putera
  • pola kašike ulja
  • 500 ml ulja za prženje tulumbi
Instrukcije
Agda
  1. U šerpu stavite šećer, vodu i vanilin šećer, promiješajte sve dobro i stavite na kolo na najvećoj temperaturi da proključa. Kad pjena nestane agda je gotova.

Tijesto
  1. U šerpu stavite šećer u prahu, mlijeko, vodu, puter i ulje. Pustite da proključa.

  2. Kad proključa stavite brašno i miješajte konstantno oko 2 minute.

  3. Tijelo stavite u zdjelu i pustite da se hladi nekih 5 minuta. Kad se ohladilo, stavite jedno jaje i umutite mikserom, zatim dodajte drugo jaje i nastavite mutiti mikserom. Dodajte još jedno i izmiksajte i tako sve redom.

  4. U tavu stavite ulje, nemojte grijati ulje. Špricom za tulumbe istiskajte smjesu i presijecite je kad dobijete veličinu koju želite. Temperaturu uključite na srednje i pržite tulumbe. Povremeno okrenite tulumbe. Kad su tulumbe lijepo porumenile izvadite ih i stavljajte na papirni ubrus kako bi upio masnoću.

  5. Tulumbe stavite u hladnu agdu, promiješajte ih da upiju agdu. Izvadite ih u tepsiju. Agda koja vam ostane prelijte je preko tulumbi.

Bilješke o receptu

Bitno je da ulje bude hladno jer ako ih pržite na vrućem ulju one će izgubiti oblik. U agdu možete dodati i limun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..