Ukusna quinoa salata sa brokulama i slatkim krompirom, keljom i dresingom od limuna.
- 1 šolja suhe quinoe
- 2 šolje vode ili povrtnog temeljca
- 220 gr brokule (izrezane na cvjetove)
- 1 slatki krompir isjeckan
- 425 gr slanutka
- 1 svežanj kelja isjeckanog
- maslinovo ulje po potrebi
- 4 kašike peršuna
- 1 limun iscijeđen
- pola kašičice jabukovog sirćeta
- 2 kašičice javorovog sirupa
- 3 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- crvena paprika zgnječenu
-
Uključite rernu na 220 stepeni.
-
Isperite i iscijedite kvinoju ako je potrebno. Stavite kvinoju i vodu u šerpu i pustite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu, poklopite i pustite da kuha 15 minuta. Maknite sa peći nakon 15 minuta i stavite kvinoju u veliku posudu da se ohladi.
-
Iscijedite i isperite slanutak iz konzerve. Slanutak stavite na papirni ubrus ili ručnik da se osuši.
-
Komadiće brokule i slatkog krompira prelijte s malo maslinovog ulja i pecite na 220 stepeni oko 20 minuta. Nakon 20 minuta dodajte kelj i slanutak u tavu. Kuhajte još 15 minuta. Povremeno promiješajte povrće.
-
Kad je povrće gotovo, sklonite ga iz peći i stavite ga zajedno sa kvinojom.
-
Isjeckajte peršun i dodajte zajedno sa povrćem i kvinojom.
-
U manju posudu pomiješajte zajedno sok od limuna, sirće i javorov sirup. Dodajte polako ulje, so, biber i papriku. Dresing pospite preko kvinoje i povrća. Uživajte!