Komiška pogača, porijeklom iz Hrvatske, tačnije sa otoka Visa je idealna za ručak. Ovo jelo sa nadjevom od peleta, inćuna i maslinovog ulja dat će vam pravi morski užitak.
- 1 kg glatkog brašna
- 20 gr suhog kvasca
- 500 ml mlake vode
- 1 dcl ulja
- soli
- 600 gr luka izrezanog
- 400 gr peleta
- maslinovo ulje
- inćuni
-
U posudu stavite brašno, kvasac, ulje i so. Promiješajte, zatim dodajte vodu i umijesite tijesto.
-
Kad ste tijesto umijesili, pokrijte ga i ostavite da odstoji nekih pola sata.
-
Kad je tijesto odstojalo, prerežite ga na pola i razvaljajte ga.
-
U pripremljeni pleh/ tepsiju stavite uljei pouljite je. Zatim tijesto stavite na pleh/ u tepsiju. Ako ste razvukli tijesto previše, taj dio odsijecite.
-
Uključite rernu na 180 stepeni. U dublju tavu ili u šerpu stavite maslinovo ulje, stavite luk, prodinstajte ga, zatim dodajte pelet. Sve promiješajte.
-
Dobijenu smjesu stavite na jufku, na smjesu dodajte slane inćune, lijepo rasporedite.
-
Drugom polovinom tijesta prekrijte smjesu, krajeve malo umotajte kako bi zatvorili tijesto. Uzmite viljušku i izbockajte po tijestu.
-
Pogaču pecite nekih pola sata do 40 minuta. Kad je gotova izrežite je na kocke. Uživajte!