Komiška pogača

  • on November 18, 2020
  • Likes!
  • November 18, 2020
Komiška pogača
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
 

Komiška pogača, porijeklom iz Hrvatske, tačnije sa otoka Visa je idealna za ručak. Ovo jelo sa nadjevom od peleta, inćuna i maslinovog ulja dat će vam pravi morski užitak.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Hrvatska
Tagovi: hrvatska jela, hrvatska kuhinja, komiska pogaca, pogaca
Porcije: 8
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 1 kg glatkog brašna
  • 20 gr suhog kvasca
  • 500 ml mlake vode
  • 1 dcl ulja
  • soli
Fil
  • 600 gr luka izrezanog
  • 400 gr peleta
  • maslinovo ulje
  • inćuni
Instrukcije
  1. U posudu stavite brašno, kvasac, ulje i so. Promiješajte, zatim dodajte vodu i umijesite tijesto.

  2. Kad ste tijesto umijesili, pokrijte ga i ostavite da odstoji nekih pola sata.

  3. Kad je tijesto odstojalo, prerežite ga na pola i razvaljajte ga.

  4. U pripremljeni pleh/ tepsiju stavite uljei pouljite je. Zatim tijesto stavite na pleh/ u tepsiju. Ako ste razvukli tijesto previše, taj dio odsijecite.

  5. Uključite rernu na 180 stepeni. U dublju tavu ili u šerpu stavite maslinovo ulje, stavite luk, prodinstajte ga, zatim dodajte pelet. Sve promiješajte.

  6. Dobijenu smjesu stavite na jufku, na smjesu dodajte slane inćune, lijepo rasporedite.

  7. Drugom polovinom tijesta prekrijte smjesu, krajeve malo umotajte kako bi zatvorili tijesto. Uzmite viljušku i izbockajte po tijestu.

  8. Pogaču pecite nekih pola sata do 40 minuta. Kad je gotova izrežite je na kocke. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..