Kadaif je stari bosanski kolač. Idealan je za Bajramske i Ramazanske praznike.
- 500 gr kadaifa
- 400 gr mljevenih oraha
- 150 gr putera
- 700 gr šećera
- 1,5 l vode
-
U veću šerpu stavite šećer, zatim dodajte vodu i pustite da se kuha nekih 30 minuta
-
Uključite rernu na 170 stepeni. Otopite puter, zatim pripremljenu posudu/tepsiju malo pospite otopljenim puterom. Zatim stavite pola kese kadaifa u tepsiju, rukama fino rasporedite i malo pritisnite kadaif kako bi se slegao. Kad ste popunili tepsiju, po kadaifu pospite putera, malo ostavite za poslije.
-
Mljevene orahe (sve) pospite po kadaifu, fino rasporedite. Preostali kadaif stavite po orasima, opet rukama fino rasporedite po tepsiji. Pospite preostali puter po kadaifu.
-
Kadaif stavite u rernu i pecite nekih pola sata. Kad je kadaif gotov, pola smjese agde pospite po kadaifu, ostalo pola pospite nakon pola sata opet.
Smjesa za tepsiju u obliku pravougaonika.