- 1 paketić suhog kvasca
- 1 šolja toplog mlijeka
- pola šolje šećera
- 76 gr putera
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 4 šolje brašna
- 1 šolja smeđeg šećera
- 3 kašike cimeta
- 76 gr putera
- 6 kašika putera
- 1 i po šolja šećera u prahu
- 5 kašika krem sira
- pola kašičice vanilije
- prstohvat soli
-
U većoj posudi rastvorite kvasac u toplom mlijeku
-
U odvojenu posudu dodajte šećer, puter, so, jaja i brašno i promiješajte sve dobro.
-
Smjesu sa kvascem prespite u posudu sa šećerom, puterom i ostalim i sve izmiješajte dobro kako biste dobili tijesto.
-
Premjestite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite da se podigne na sobnoj temperaturi oko 1 sat ili dok se tijesto ne udvostruči.
-
Kad se tijesto podiglo, razvucite ga na površini, malo pospite brašna.
-
U posudu stavite puter, smeđi šećer i brašno. Promiješajte sve dobro.
-
Dobijenu smjesu pospite po jufci.
-
Potom urolajte tijesto. Kad dobijete rolat izrežite ga na komade otprilike 3,5 cm debljine
-
Pripremljenu posudu pouljite i stavite izrezane dijelove i pokrijte tepsiju papirnim ubrusom. Pustite da odstoji tako još nekih 30 minuta.
-
Uključite rernu na 200 stepeni, kad se rerna zagrijala ubacite pecivo i pecite nekih 20 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.
-
Dok se pecivo peče, u posudu stavite sve sastojke za preliv i umutite mikserom. Preliv pospite po pecivu kad bude gotovo i vruće. Uživajte!