Ajvar
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 30 mins
Kategorije jela:
Povrće
Tip kuhinje:
Bosanska, Srpska
Tagovi:
ajvar, paprike
Porcije: 10 tegli
Sastojci
- 25 kg paprika svježih
- 1 l ulja
- 9 kašika soli
- 3 kašike šećera
Instrukcije
-
Paprike dobro operite, ispecite i oljuštite.
-
Paprike dobro iscijedite, zatim ih sameljite.
-
U veću šerpu stavite ulje. Kad se ulje zagrijalo dodajte paprike i dobro promiješajte.
-
Dodajte so i šećer ( So postepeno dodavajte, ne morate odjednom sve, probajte svaki put da znate treba li vam više). Dobro promiješajte sve. Kuhajte nekih 2 sata otprilike.
-
Ajvar punite u pripremljene tegle.
-
Možete dodati 1 do 2 kesice konzervansa kako biste bili sigurni da se ajvar neće pokvariti.
Bilješke o receptu
Od 25 kg paprika dobit ćete 10 kg pečene, samljevene paprike.