- 1 kg teletine od buta (ruža) isjeckane na kockice
- 500 gr riže
- 1 kg luka
- 150 gr tvrdog ovčijeg sira
- so
- biber
- muškantni oraščić
- maslinovo ulje
- 500 gr junetine
- 500 gr govedine
- 1 kopun
- 1 luk
- 1 mrkva isjeckana
- peršun
- korijen celera isjeckan
-
Prvo skuhajte temeljac od navedenih sastojaka iz kategorije "Za temeljac". Meso i povrće stavite u lonac i prelijte ih vodom da prekrije sve. Kad se iskuha pojavit će se pjena, odstranite je kašikom i nastavite kuhati na manjoj temperaturi. Juneći temeljac se kuha nekih 10 sati. Imate kupovni goveđi temeljac ko ne voli čekati i praviti. U tom slučaju temeljac spremite prema uputstvima sa pakovanja.
-
U šerpu stavite maslinovo ulje, zatim dodajte sitno isjeckan luk. Pržite ga dok se ne zastakli. Zatim dodajte isjeckanu teletinu i pržite malo. Bitno je istaći da temeljac kojeg ste prethodno napravili dodajete povremeno u šerpu. Sve to treba da se kuha nekih 6-7 sati. Pred kraj posolite. Trebali bi da dobijete smjesu nalik pašteti jer će se meso raspasti.
-
Kad dobijete gustu smjesu, dodajte rižu i nastavite kuhati, povremeno dodajte temeljac. Začinite sa biberom, soli i muškantnim oraščićem.
-
Na kraju naribajte ovčijeg sira po rižotu.
U temeljac možete još dodati list kelja i list zelja.